Реклама / Ads
0| 5976 |15.09.2014 СВЯТ

Елизабет II: Шотландците да помислят внимателно

.
Британската кралица Елизабет Втора наруши мълчанието си за предстоящия в четвъртък референдум за независимост на Шотландия, като призова хората в северната област да помислят внимателно, предаде Ройтерс.
 
"Надявам се, че хората ще помислят много внимателно за бъдещето", каза тя на излизане от църква в Шотландия близо до нейно имение след сутрешната служба вчера в отговор на коментар от местен жител. 88-годишната кралица е изключително предпазлива по въпроса за референдума и избягва да прави публични изявления по темата."Това е напълно безпристрастно и затвърждава схващането, че народът на Шотландия е онзи, който трябва да реши", коментира източник от Бъкингамския дворец. Какъвто и да бъде резултатът от референдума, Елизабет Втора по всяка вероятност ще остане кралица на Шотландия. Повечето шотландци искат тя да остане техен държавен глава, дори северната област да се отдели от Великобритания. Майката на Елизабет Втора е шотландка и тя прекарва голяма част от своето детство в Шотландия.

Около 2000 привърженици на независимостта на северната област проведоха вчера по улиците на Глазгоу шествие, което завърши пред местната централа на Би Би Си, в знак на протест срещу, според тях, пристрастното отразяване на темата за референдума от британското обществено радио и телевизия, предаде Франс прес. Преди няколко дни премиерът на Шотландия и лидер на движението за независимост Алекс Салмънд вече обвини Би Би Си в пристрастност в полза на противниковия лагер, припомня БТА.

В отговор британското обществено радио и телевизия увери, че отразява дебатите за бъдещето на северната област балансирано и безпристрастно. В последно време привържениците на независимостта наваксаха своето изоставане. Последните проучвания на общественото мнение дават резултати в рамките на статистическата грешка, макар и с лек аванс на противниците на отделянето на Шотландия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 10714 |05.02.2014 Глоуб: Клинтън дръннал и Елизабет Хърли . 3| 5874 |08.05.2013 Елизабет II обяви нови мерки срещу имигрантите . 8| 12882 |20.03.2013 Кралица Елизабет ІІ се бърши с бг кърпички . 7| 5917 |06.02.2012 60 години на престола празнува кралица Елизабет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads