Реклама / Ads
3| 5398 |10.03.2011 СВЯТ

Франция призна бунтовниците за легитимна власт в Либия

.
Франция официално ще признае въстаническия Национален съвет на Либия като единствена легитимна власт в страната. Готова е също да изпрати посланик в контролирания от бунтовниците град Бенгази, съобщиха от Елисейския дворец. Така Франция става първата държава в света, която призна бунтовниците за законна власт, съобщи АФП.
 

Националният съвет е единственият „легитимен представител на либийския народ”, се казва в изявление на президентството.

Изявлението беше направено, след като френският президент Никола Саркози се срещна с представители на либийската опозиция.

Правителството на Германия, от друга страна, реагира скептично на предложението на Европейския парламент да се признае Преходния национален съвет.

„В момента ситуацията не е достатъчно ясна за взимането на официално решение”, заяви държавният министър в министерството на външните работи на Германия Вернер Хойер в интервю за вестник „Франкфуртер рундшау”. Той посочи, че структурата на новата власт все още не е ясно очертана. Според германския дипломат с новите политически сили в Либия все пак трябва да се поддържа диалог.

Преди днешната среща на външните министри на ЕС Германия настоя за въвеждане на по-строги санкции срещу режима на Муамар Кадафи.

Германското правителство не иска ЕС да бъде „въвлечен във война” в Северна Африка, заяви в четвъртък министърът на външните работи Гидо Вестервеле, цитиран от РИА Новости.

„Ние сме против това да бъдем въвлечени във война в Северна Африка”, заяви той при пристигането си на извънредната среща на външните министри на ЕС в Брюксел, посветена на ситуацията в Либия.

Според Вестервеле ЕС трябва да вземе решение „внимателно и благоразумно”.

Същата позиция споделя и Великабритания. Британският министър на отбраната Лиъм Фокс заяви, че има алтернативи на атакуването на либийската противовъздушна отбрана за налагането на зона без полети над страната, предаде Би Би Си.

За разлика от коментарите на американския му колега Робърт Гейтс, Фокс заяви, че атакуването на либийски обекти може да не бъде необходимо, позовавайки се на зоните без полети, наложени над Ирак между 1991 и 2003 г.

Фокс коментира, че за създаването на такава зона са необходими истинска нужда от такава, силна правна база, както и широка международна и регионална подкрепа.

Фокс направи коментарите си преди да отпътува за Брюксел за среща с министрите на отбраната на страните от НАТО за обсъждане на ситуацията в Либия, където дългогодишният лидер Муамар Кадафи се бори с народно въстание.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5144 |15.02.2011 Интелигенцията зове Кадафи да се оттегли от власт . 0| 5184 |09.02.2011 Саркози иска министрите му да почиват във Франция . 0| 5586 |26.01.2011 Имигранти скочиха срещу властта в Атина . 0| 5306 |11.01.2011 Българин загина във Франция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads