Реклама / Ads
0| 4988 |22.12.2010 СВЯТ

Гърция гласува днес за своето бъдеще

.
Георгиос Папандреу
Гръцкият парламент ще гласува днес проектобюджета за 2011 година, въпреки нестихващите протести, продължаващи днес със стачка на транспортните работници, и дълбоката икономическа криза, която изживява страната.
 

Очакванията са бюджетът за следващата година да бъде одобрен от депутатите на управляващата партия ПАСОК, а против него да се обявят четири опозиционни партии.

Припомняме, правителството на Георгиос Папандреу поде политика на непопулярна антикризисна програма през май 2010 година, когато Гърция се спаси от фалит, получавайки заем за 110 милиарда евро от ЕС и МВФ.

Гърция стана първата страната в Евросъюза, която изпадна в изключително тежко състояние и беше на ръба от банкрут. През месец ноември гръцкият пример беше последван от Ирландия, която поиска европомощ. През месец декември лидерите на ЕС одобриха създаването на постоянен механизъм за кредитна поддръжка на страните, които могат да изпитат финансови проблеми в бъдеще.

Проектът за бюджет на Гърция предполага, че 2011 година ще бъде третата и последна година от рецесията и че БВП на страната ще спадне до 3%.

Правителството на Георгиос Папандреу възнамерява да продължи съкращаването на разходите и да проведе ред нови социални реформи.

Ще бъдат продължени „драконовите мерки" от 2010 година - съкращаване на държавните разходи, включително пенсии и заплати; повишаване на данъците. Предвижда се либерализиране на някои от т.нар. „затворени" професии, оито се ползват с редица привилегии, които са в ущърб ма конкуренцията и икономиката като цяло. Освен това се предвижда намаляване на доходите на заетите в държавните компании, както и преструктуриране на сектора.

Гърция обаче не е на 100% застрахована от фалит. Въпреки че еврокредите й позволяват да покрие външния дълго от 300 милиарда евро до 2013 година, редица перспективи за около разсрочването на дълга остават неизяснени. Без разсрочка страната е заплашена от нова дългова криза през 2014-2015 година. освен това допълните съкращения на разходите в условията на криза, икономиката може да изпадне в продължителна рецесия с неизяснени перспективи за изплащане на нарастващия външен дълг.

Водещите профсъюзи GSEE и страната ADEDY, обхващащи публични и частни служители, ще проведат тричасова стачка срещу правителствената политика. Транспортните работници спират работа за 24 часа.

Четиримилионният мегаполис живее в режим на градския транспорт от 8 декември насам.

За това време се проведоха няколкодневни стачки, в които се включиха шофьорите на метрото, автобуси, тролейбуси, трамваи и крайградски влакове.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5112 |19.12.2010 Гласуват за президент в Беларус . 0| 5344 |30.11.2010 Журналисти стачкуват в Гърция . 1| 4724 |23.11.2010 Кредиторите: Гърция да затегне още коланите . 0| 4857 |14.11.2010 Гърците гласуват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads