Реклама / Ads
2| 4452 |06.06.2016 СВЯТ

Германският президент последва Плевнелиев, отказа се от втори мандат

.
Йоахим Гаук
Германският президент Йоахим Гаук няма да се кандидатира за втори мандат. Причините са напредването на възрастта и здравословното му състояние.
 

76-годишният Йоахим Гаук направи изявлението от двореца Белвю в Берлин. Така Гаук постави край на спекулациите, след като в събота най-тиражираният таблоид в Германия - " Билд" съобщи новината.  "Не взех лесно това решение", съобщи държавният глава.

 

Гаук е изключително популярен в страната. 70% от германците одобряват държавния глава. Той пое поста през 2012 г. след като неговият предшественик Кристиан Вулф трябваше да го напусне заради корупционен скандал. В годините на разделена Германия, Гаук е сред пасторите, които подкрепят протестите на гражданските движения, довели до падането на Берлинската стена.  Той е и първият ръководител на службата за отваряне на досиетата на Щази.

 

В мандата си като държавен глава се обяви за по-голяма отговорност на Германия на международната сцена. Гаук се ангажира и по темата с бежанската криза. Преди година, той първи заяви, че Турция е извършила геноцид към арменския народ- позиция, която гласува и преди дни германският парламент.

 

Изявлението на Гаук предизвика и догатки кой ще бъде негов наследник. Сред спряганите  имена са на председателя на Бундестага- Норберт Ламерт, на финансовия министър Волфнганг Шойбле, на външния министър- Франк- Валтер Щайнмайер.

 

Изборът на нов президент ще е на 12 февруари 2017 г. Вотът за нов държавен глава ще е труден, защото в парламента има 7 партии, но нито една от тях няма достатъчно мнозинство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6003 |02.06.2016 Германският Бундестаг прие резолюция, осъждаща арменския геноцид . 3| 5290 |01.06.2016 Северна Корея одобри Доналд Тръмп за президент . 1| 5721 |27.05.2016 След 71 г. американски президент стъпи в Хирошима

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads