Реклама / Ads
0| 4892 |25.08.2019 СВЯТ

Иранският външен министър Зариф пристигна в Биариц, Тръмп силно е изненадан

.
Доналд Тръмп
Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф пристигна в Биариц, където от вчера се провежда срещата на върха на Г-7, предадоха световните агенции, като се позоваха на иранското външно министерство и на френското президентство.
 

Говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави написа в Туитър, че Зариф е пристигнал в Биариц, но няма да преговаря или да се среща с американски представители там. Френското президентството също потвърди, че Зариф е в Биариц и че ще разговаря с френския си колега Жан Ив Льо Дриан, но че не е предвидена никаква среща с делегацията на Тръмп.

 

По-рано днес сайтът за проследяване на полети Флайтрадар24 съобщи, че ирански държавен самолет Еърбъс 321 е кацнал в Биариц, след като по-рано тази седмица е летял до европейски столици, посетени от Зариф.

Френски дипломатически източник пояснява, че визитата на иранския първи дипломат в Биариц е по инициатива на Париж, а не на Г-7. Доналд Тръмп обаче е бил информиран за посещението.

 

Решението за поканата към Зариф да дойде в Биариц два дни след като беше приет в Елисейския дворец се вписва в усилията на френския президент да създаде условия за деескалация на напрежението, да се обсъди какво ще стане след изтичането на споразумението по иранската ядрена програма и да се говори за иранската балистична програма, допълва френският източник.

 

Той добавя, че Зариф идва в Биариц заради много съществените разговори с лидерите на Г-7 вчера вечерта. Решението за поканата към Зариф е било взето след края на вечерята снощи на лидерите на Г-7, посочва дипломатът.

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп не е бил предварително информиран от Франция, че иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф ще има среща с френската делегация в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Биариц, предаде Ройтерс, като се позова на представител на Белия дом, допълва БТА.

 

Иран иска да изнася най-малко 700 000 барела петрол дневно, а в най-добрия случай и до 1,5 милиона барела, ако Западът желае да преговаря с него за спасяване на яденото споразумение от 2015 година, казаха днес пред Ройтерс двама ирански представители и един дипломат.

В знак на добра воля и стъпка напред за отваряне на възможност за преговори, отговорихме на френското предложение. Искаме да изнасяме 700 000 барела петрол дневно и да ни се плаща в брой (...) това е само като начало. Количеството трябва да достигне 1,5 милиона барела дневно, каза високопоставен ирански представител, пожелал анонимност.

 

Друг представител уточни, че иранската програмата за балистични ракети "не може и няма да" подлежи на преговори. Подчертахме го ясно и открито, допълни той.

Иранските представители не разясниха споменатото френско предложение, отбелязва Ройтерс.

 

Ирански дипломат каза, че страната му изключва преговори по правото си за обогатява уран и по иранския цикъл за производство на ядрено гориво, а "в замяна ще бъдем изцяло ангажирани с ядреното споразумение от 2015 година".

Източници от петролния сектор заявиха пред Ройтерс, че иранският петролен износ е намалял през юли до 100 000 барела дневно заради американските санкции, наложени, след като САЩ се изтеглиха от ядреното споразумение миналата година.


 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4512 |30.07.2019 Румънският вътрешен министър подаде оставка заради убитите момичета . 4| 5668 |25.07.2019 Първият министър на Шотландия иска референдум за независимост . 0| 5074 |23.07.2019 Марк Еспър е новият министър на отбраната на САЩ . 2| 4316 |17.07.2019 Наследник на Меркел става министър на отбраната на Германия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads