Реклама / Ads
0| 6090 |27.01.2010 СВЯТ

Искри между Сеул и Пхенян прелитат над Жълто море

.
Северна и Южна Корея отново влязоха в артилерийска престрелка в района на оспорваната си граница в Жълто море, съобщиха световните информационни агенции.
 

Севернокорейски артилерийски батареи са изстреляли 30 снаряда във водите близо до границата малко след 9 часа (2 часа българско време), заяви говорител на генералния щаб на южнокорейската армия. Снарядите са избухнали на около 2,5 км северно от Северната разграничителна линия, вътре в зоната, която Пхенян вчера обяви за затворена за мореплаване, каза представител на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на Република Корея.

В отговор южнокорейските ВМС веднага са произвели до 100 предупредителни изстрела от автоматични многостволови оръдия тип “Вулкан”. Няма пострадали, не са нанесени и щети, тъй като и двете страни са стреляли във въздуха, а в района в момента не е имало риболовни кораби.

Севернокорейски официални медии съобщиха, че страната ще продължи тренировъчните стрелби в близост до оспорваната граница с Южна Корея. „Подобни стрелби от страна на части на севернокорейската армия ще продължат в същия район и за в бъдеще”, се казва в изявление на въоръжените сили на Северна Корея.

Южнокорейските военни заявиха, че са готови да отвърнат на всяка нова провокации на Севера, ако се стигне до нарушаване на морската граница. Въоръжените сили на Южна Корея са поставени в пълна бойна готовност. Заради инцидента в Сеул бе свикано извънредно заседание на силовите министерства и служби. “Изразяваме силната си тревога от инцидента в резултат на незаконните действия на Северна Корея, които ненужно създават напрежение”, заяви южнокорейският министър на отбраната.

Анализатори свързват провокацията на Севера с опитите му да укрепи позициите си, преди да се върне към шестстранните преговори за севернокорейската ядрена програма. Часове след като провеждането на първоначалните артилерийски учения станаха повод за размяната на огън между двете страни, Северна Корея изстреля още артилерийски снаряди близо до морската си граница с Южна Корея.

Последната престрелка между патрулни кораби на двете Кореи в Жълто море беше в началото на ноември м.г. Според официални представители на южнокорейските ВМС и министерството на отбраната, севернокорейски кораб е пресякъл морската граница между двете държави. Южнокорейски кораб отправил предупредителни изстрели, а севернокорейският е отвърнал на огъня.

Двете корейски държави не могат да се споразумеят за морската си граница в Жълто море вече повече от половин век след края на Корейската война (1950-1953). Войната приключва с примирие, но без мирен договор. Главнокомандващият на силите на ООН по това време прокарва едностранно демаркационна линия, която Пхенян не признава и настоява тя да бъде изместена на юг. Районът е богат на риба и морски продукти. В стремежа си към по-богат улов рибари от двете Кореи и от Китай често нарушават линията на морската граница.

В началото на януари Северна Корея заяви, че иска бързо да постигне мирно споразумение, което да замени примирието, сложило край на Корейската война от 1950-53 година. Според Пхенян подобно споразумение би довело до изграждането на доверие между Северна Корея и САЩ. “За да се изгради доверие между Северна Корея и САЩ, е изключително важно да бъде сключено мирно споразумение, което да сложи край на състоянието на война – основна причина за враждебните отношения”, заяви говорител на външното министерство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6970 |27.01.2010 Франция сваля фереджетата . 0| 5598 |26.01.2010 Нов атентат в Кабул . 2| 5981 |26.01.2010 Куршум наместо подарък получи италиански прокурор . 0| 6048 |26.01.2010 Студът взе 40 жертви за една седмица в източна Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads