Реклама / Ads
3| 3580 |01.04.2021 СВЯТ

ЕК изправя Полша пред Съда на ЕС заради закон срещу независимостта на съдебната власт

.
Източник: БГНЕС
Европейската комисия изправя Полша пред най-висшия съд в ЕС заради приетия през 2020 г. закон, който оказва допълнителен натиск върху магистратите в страната. Правният акт ”подкопава съдебната независимост” и е ”несъвместима с правото на ЕС”, посочват още от Брюксел.
 

Пренасочването на въпроса към Съда на Европейския съюз идва година, след като Брюксел стартира четвърта процедура заради закон, приет от властта във Варшава, с който се порицават съдии, които са обвинени в "усложняване работата на правосъдната система" или пък поставят под въпрос начина, по който са назначени техни колеги, пишат от брюкселското издание "Politico".


“Европейската комисия счита, че законът в Полша подкопава независимостта на съдиите в страната и е несъвместим с правото на ЕС. Нещо повече - той пречи на полските съдилища директно да прилагат някои европейски разпоредби по отношение защитата на съдебната независимост”, посочват още от ЕК. 


Това решение е част от продължителната битка на Брюксел със Варшава по въпроса с върховенството на закона. Полша е смятана за “черна овца” в ЕС, заедно с Унгария, като двете държави са заплашени от санкции по новия механизъм на блока, според който европейски средства ще се отпускат само срещу правни гаранции. Такава опасност грози, впрочем, и България - множество доклади констатират проблемите в съдебната система и върховенството на закона, спорната независимост на главния прокурор и проблемите с медийната свобода. Последната такава констатация стана ясна вчера, в обширен доклад на Държавния департамент на САЩ за човешките права по света. 


Един от механизмите, с които Брюксел разполага срещу Полша, е задействаният преди години  член 7 от законодателството - теоретично процесът може да доведе до лишаването на Варшава от право на глас в Европейския съвет. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3784 |25.03.2021 Байдън: Ще се кандидатирам за втори мандат пред 2024 година . 0| 3419 |24.03.2021 Интерпол предупреждава - псевдотърговци продават фалшиви ваксини онлайн . 0| 3251 |18.03.2021 Пашинян обяви датата за предсрочни парламентарни избори в Армения . 11| 4868 |12.03.2021 Кремъл предусеща мащабен американси съботаж срещу „Спутник V“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads