Реклама / Ads
0| 5812 |20.04.2014 СВЯТ

Капитанът на потъналия "Севол" се разкая; жертвите се увеличават

.
Капитанът на кораба Ли Чжун Сок
Броят на потвърдените жертви след потъването на южнокорейския кораб „Севол" е достигнал 56 души. Съобщението е направено от щаба на бреговата охрана, който се намира на остров Чиндо, близо до мястото на трагедията.
 

На борда на плавателния съд са пътували общо 475 души, като 325 от тях са ученици от град Ансан в Южна Корея. Към момента 174 от пътниците са спасени, а съдбата на 250 остава неизвестна.

Вчера прокуратурата на Южна Корея предяви официални обвинения срещу капитана на потъналия южнокорейски ферибот. Ли Чжун Сок може да получи доживотна присъда.

Капитанът на кораба е обвинен, че е потопил „Севол”, тъй като не е забавил ход, докато е преминавал по специфичен маршрут. Освен това, според обвинението, Ли не е изпълнил задълженията си по евакуирането на пътниците, което е довело до жертви.

Пред телевизионните камери при задържането му той се защити, като обясни, че е забавил евакуацията заради бурното море и отсъствието на спасителни кораби, предаде АФП.

На 476-те души на борда било заповядано да не напускат мястото си в течение на повече от 40 минути, според показанията на оцелели. Когато носът на ферибота започнал да се накланя към дъното, вече било късно за евакуация, пасажерите не успели да се придвижат по претъпканите коридори, докато водата ги заливала.

"В този момент спасителните кораби още не бяха пристигнали, нямаше и риболовни кораби, нито други плавателни съдове, които да ни помогнат", заяви обвиняемият Ли Чжун Сока, докато криеше главата си с качулка. "Теченията бяха много силни и водата беше много студена в тази зона. Сметнах, че пътниците ще пострадат, ако се евакуират в безредие, без спасителни жилетки", добави той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7001 |26.03.2014 Капитанът на изчезналия Боинг 777 бил психар . 5| 6503 |15.01.2012 Белезници за капитана на потъналия лайнер . 3| 6372 |11.07.2011 Броят жертвите на потъналия кораб "България"- вече 48

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads