Реклама / Ads
13| 5952 |09.12.2013 СВЯТ

В Киев полицията щурмува Кличко и протестиращите

.
Украинската полиция започна да разрушава протестните лагери и барикадите, издигнати пред правителството в Киев. През целия ден вчера опозицията очакваше щурм, а лидерът Виталий Кличко дори предупреди майките с деца, възрастните и физически слабите да се приберат у дома, защото не е изключено всеки момент да започне атаката на полицията. На фона на напрегнатата ситуация президентът Виктор Янукович предложи преговори на опозицията.
 

И в понеделник нeколкостотин души се събраха на Площада на независимостта, а десетки други демонстранти издигнаха барикади на няколко места в съседния квартал, където се намират основните централи на властта - президентство, парламент, министерски съвет. Украински полицаи за борба с безредиците бяха заели позиции край кметството в Киев, което бе окупирано от проевропейски настроени демонстранти, протестиращи срещу резкия завой на правителството към Русия. След като бе издадена съдебна заповед протестиращите да напуснат сградата, полицията предупреди миналата седмица хората вътре, че разполагат с четири дни да си тръгнат или ще бъдат изгонени от там.

В късния следобед дойде информация, че полицията е започнала да маха палатките на протестиращите, но при операцията не е имало сблъсъци. От службите за чистота започнаха да разчистват барикадите. Украинската полиция разгони демонстрантите, обсадили седалището на правителството в Киев. Изтласкани от силите за борба с безредиците, протестиращите отстъпиха към площад "Независимост". Опозицията обяви, че нейните привърженици няма да използват сила и да се отбраняват. Впоследствие стана ясно, че спецчастите "Беркут" заедно с полицаи са щурмували щабквартирата на опозиционната партия "Баткившчина". От пресслужбата на партията съобщиха, че бойците са били въоръжени с автомати.


Щурмът беше очакван през целия ден от протестиращите, които в неделя изпълниха центъра на Киев в един от най-големите митинги след Оранжевата революция. Силите за сигурност се готвят да прочистят площад "Независимост" в Киев, заяви лидерът на парламентарната група на "Баткившчина" Арсений Яценюк. "Блокирани са всички метростанции в центъра, насам идват подразделения на Вътрешни войски и бойци от специалните части "Беркут". Ние ще защитаваме площада си", заяви той.

Лидерът на опозиционната партия УДАР Виталий Кличко се срещна със служителите на специалните подразделения на площад "Независимост" и ги предупреди, че ще носят отговорност за разпръсване на мирна протестна акция.

Четири станции на метрото в центъра на Киев пък бяха затворени заради сигнали за бомба, подадени от неизвестни лица на телефон 102. На фона на засилващото се напрежение президентът Виктор Янукович подкрепи предложение на бившия президент Леонид Кравчук за преговори, отбелязвайки, че "това може да се превърне в основа за разбирателство". Янукович ще се срещне днес с трима бивши президенти, подкрепили миналата седмица проправителствените протести. Държавният глава одобри инициативата на експрезидентите Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко за среща между четиримата утре, се казва в изявление на президентството. Виталий Кличко заяви, че той и колегите му са готови на разговори с Виктор Янукович за намиране на компромисен изход от кризата. Но той предупреди, че се опасява, че е въпрос на броени минути и часове да има атака на полицейските спецчасти срещу протестиращите в центъра на Киев и специално срещу хората в сградата на Общинския съвет. Кличко каза, че на преговорите - каквато и форма да приемат те - ще настоява за оставка на правителството. "Сигурен съм, че сегашният кабинет трябва да подаде оставка. Неведнъж сме заявявали нашите искания и във връзка с това сме готови за разговаряме с Янукович, защото никой друг не взима крайните решения", каза Кличко.


Външната министърка на ЕС Катрин Ащън ще посети Украйна във вторник и сряда, за да съдейства за разрешаване на кризата в страната. Това съобщи председателят на Еврокомисията Жозе Барозу в понеделник по време на посещение в Италия.

Барозу обясни, че е разговарял по телефона с украинския президент Виктор Янукович и го помолил да приеме Ащън, която планирала посещение в Киев, за да участва в разрешаването на проблемите в страната. Барозу предупредил Янукович и да не се използва сила срещу протестиращи.

Барозу заяви още, че Европейския съюз има правото и дълга да подкрепи протсетиращите в Украйна. "Само погледнете Украйна. Тези млади хора по украинските улици, при минусови температури, пишат нов разказ за Европа. Когато погледнем студените улици на Киев, мъжете и жените с европейския флаг, които се борят за този европейски флаг, това е и защото се борят за Украйна и своето бъдеще. И мисля, че Европейският съюз има правото и дълга да застане зад украинския народ в този много труден момент", подчерта Барозу.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5694 |08.12.2013 Протестиращи изкъртиха главата на Ленин от паметник в Киев . 1| 5868 |07.12.2013 Спецчасти превзеха телевизионния център в Киев . 14| 5568 |02.12.2013 Путин: Погромът в Киев е подготвен отвън . 6| 6238 |02.12.2013 Киев пред извънредно положение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads