Реклама / Ads
16| 4460 |30.03.2021 СВЯТ

Кремъл: Невъзможно е САЩ да говорят с Русия от позиция на силата

.
Дмитрий Песков
На САЩ няма да им се получи да говорят с Русия от позиция на силата, заяви прессекретарят на президента Владимир Путин - Дмитрий Песков.
 

"Това е невъзможно. Американците сега повтарят като мантра: "Ще говорим с всеки от позиция на силата". Нито Путин, нито който и да е друг от ръководството на Русия ще позволи на американците, нито на когото и да е било да говори така с нас. Това е изключено", подчертава Песков в интервю за "Аргументи и факти", коментирайки възможността за разрив в дипломатическите отношения с Вашингтон.

 

Той обаче отбелязва, че в Москва смятат за важно да поддържат диалога със САЩ, независимо от разногласията. Песков дава за пример реакцията на Путин на скорошното изказване на американския президент Джо Байдън, който заяви, че Путин ще отговаря за намесата в изборите в САЩ и косвено го нарече убиец.

 

Руският президент в отговор му пожела здраве и отбеляза, че "да озеняваш другите хора е все едно да гледаш в огледало", припомня Песков и допълва, че Путин е предложил на Байдън дискусия в пряк ефир, но отговор не е последвал.

"Същнестта на неговата (на Путин) реакция се свежда до инициатива за разговор, която остана без отговор. Сега главното е да не се оставят връзките да се плъзнат още по-надолу. Те и така бяха много увредедени, трябва някак да ги реанимираме. Затова трябва да започнем да говорим", казва Песков.

 

Той добавя, че отчитайки "настоящото безпрецедентно изостряне на двустранните отношения" би било интересно да се разбере за какво и как говорят президентите. "Но тук е невъзможно да знаем това за другата страна. Тангото се танцува от двама", казва секретарят на Путин.

 

Той посочва какво трябва да се обсъжда със САЩ.

 

"За нас би представлявало най-голям интерес да говорим с американците по темите, които са ни изгодни. Това са стратегическата стабилност, контрола над въоръжението, регулирането на регионалните конфликти. Онези конфликти, при които ролята на САЩ може да има приложно значение. Във всеки случай с американците трябва да се разговаря - например по съвместния цялостен план за действия спрямо Иран (т.нар. иранска сделка). С тях е необходимо да се говори по много други проблемни ситуации в света", посочва Песков.

 

Той разказва и с кои политици Путин е установил отношения на доверие.

"От действащите политици навярно с нито един не е имал тесни формати на общуване. Макар че, безусловно, има лидери, с които Путин е прекарал много, много часове. Да вземем Си Цзинпин (председателя на Китай), да вземем Нарендра Моди (премиера на Индия), да вземем Александър Лукашенко (президента на Беларус) и т.н. Има много, с които са установени достатъчно доверителни отношения", разказа Песков.

А що се отнася до това кое е любимото хоби на Путин, той добавя: "Това е четенето. Основно това е историческа литература, мемоари".

 

Песков допълва, че президентът се абонира и за вестници. "Те пристигат при него и в Кремъл, и в Ново Огарьово (там е резиденцията на Путин). Те са винаги в самолета, когато той лети някъде. Затова доста често ги преглежда. Освен това той получава и преглед на пресата", казва секретарят на президента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 7586 |06.07.2020 Говорителят на Кремъл: Глупости! Не планираме да нападаме Украйна . 2| 4240 |30.09.2019 Кремъл: Публикуването на разговорите Тръмп-Путин изисква наше съгласие . 0| 5957 |09.09.2017 Доналд Тръмп накара емирът на Катар и саудитския престолонаследник да си поговорят по телефона . 0| 5138 |13.07.2016 Кери и Путин си говорят за Сирия и Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads