Реклама / Ads
0| 3613 |14.12.2021 СВЯТ

Малта стана първата европейска страна, легализирала канабиса за лична употреба

.
Източник: БГНЕС
Депутатите в Малта одобриха днес промяна в законодателството, позволяваща на гражданите да отглеждат и да притежават ограничени количества марихуана. Съгласно новия закон, лица на възраст над 18 години ще могат да притежават до седем грама канабис и да отглеждат вкъщи до четири стръка канабис.
 

Законопроектът беше подкрепен от премиера Робърт Абела, но опозиционната националистическа партия разкритикува промяната с мотива, че тя ще "нормализира и увеличи употребата на наркотици" в страната.

 

Законопроектът беше одобрен с мнозинство в парламента и ще бъде одобрен по-късно тази седмица от президента на Малта Джордж Вела.

 

Премиерът Абела повтори, че според промените трафикът на наркотици ще остане незаконен.

 

„Ние приемаме законодателство, за да се справим с проблема, като прилагаме подход за намаляване на вредите чрез регулиране на сектора, за да не се налага хората да прибягват до черния пазар", заяви той в парламента миналия месец.

 

Ако бъдат заловени в притежание на между 7 и 28 грама канабис, гражданите на Малта подлежат на глоба до 100 евро.

 

Санкцията се увеличава на 235 евро, ако употребяват наркотика публично, и между 300 и 500 евро, ако го употребяват пред деца.

 

На организации с нестопанска цел ще бъде разрешено да отглеждат канабис, който да продават на не повече от 500 души, стига да не се намират в близост до училища или младежки клубове.

 

Законът ще бъде наблюдаван и прилаган от нова държавна структура в Малта - Агенция за отговорна употреба на канабис.

 

Няколко държави от ЕС декриминализираха притежанието и употребата на марихуана за лична употреба, но законите често са неясни, а практиката само е толерирана.

 

Малта вече е първата европейска държава, която въвежда закони, които специално регулират употребата на канабис за развлечение.

 

През октомври Люксембург обяви плановете си да разреши домашното отглеждане и личната консумация на марихуана, а новото германско правителство също обмисля да легализира употребата й за развлечение.

 

В Нидерландия притежанието, консумацията и продажбата на дребно на до 5 грама канабис се толерира от 1976 г. в така наречените "coffee shops".

 

В Испания пък производството на канабис е разрешено за лична консумация, но не и за търговия и обществено ползване.

 

Малта – най-малката държава-членка на ЕС, вече разреши притежанието на малко количество канабис през 2015 г. и настоя да се разреши производството на наркотика за медицинска употреба.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3175 |13.12.2021 Индийка стана ”Мис Вселена” . 1| 3312 |27.11.2021 Себастиан Курц стана баща . 2| 3358 |24.11.2021 В Швеция избраха първата жена министър-председател . 1| 5878 |09.11.2021 Правнукът на Сталин стана бездомник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads