Реклама / Ads
9| 7725 |09.05.2010 СВЯТ

В Москва започна невиждан парад

.
Парад на парадите започна в Москва
С тържествено изнасяне на флага на Руската федерация и Знамето на Победата в Москва започна парадът по случай 65-ата годишнина от победата във Великата отечествена война.
 
Шествието на Червения площад отбеляза началото на общоруския военен парад, организиран едновременно в 72 града из цялата страна, предаде ИТАР-ТАСС.

„Парад на парадите", така медиите определиха днешния парад на Червения площад в Москва по повод 65-та годишнина от Победата.

Според командващия парада генерал-полковник Валерий Герасимов, в парада ще вземат участие 11,5 хиляди души, ще бъдат задействани повече от 160 единици техника, над 100 самолета и вертолета. На площада ще преминат девет исторически танка Т-34 и осем самоходни установки СУ-100. В небето ще се издигнат военно- транспортните самолети ИЛ-76 и Ан124 „Руслан", самолети със специално предназначение, бомбардировчици, щурмоваци, изтребители, многофунционални нападателни самолети, пилотните групи „Стрижи" и „Русские витязи". Те ще летят на 300 метра над площада със скорост 550 км. в час.

За първи път в тържествен марш по историческия площад ще преминат около 1000 чуждестранни военнослужещи от 13 страни. Това са представителни части от САЩ, Великобритания, Франция, Полша, Азербайджан, Армения, Беларус, Киргизстан, Казахстан, Молдова, Таджикистан, Туркмения и Украйна. От всяка държава в парада ще участват по 70 бойци.

За участие в празненствата по повод 65-годишнината от победата са поканени повече от 25 държавни ръководители, между които и българският президент Георги Първанов. В последния момент посещението си отмениха президентът на Франция Никола Саркози и премиерът на Италия - Силвио Берлускони. Като причина те изтъкнаха финансовата криза в еврозоната.

По повод на девето майските тържества Дмитрий Медведев записа специално обръщение във видеоблога си.

И тази година ще има военен парад, но той ще бъде специален – едновременно във всички региони на Русия. На Червения площад за първи път ще минат и военни от държавите, които заедно с нас громиха врага – нашите съюзници. Смятам, че този парад е символ на нашата победа и едновременно показва уважението към подвига на освободителите.

Един от първите пристигнали чуждестранни гости е българският президент Георги Първанов. По време на 24-часовата си визита държавният ни глава няма предвидени официални срещи с руските лидери, но ще може да се види с тях, както на парада, така и на приема, даван в неделя в Кремъл.

За московчани, освен зрелища, празниците донесоха и неудобства. Заради пристигащите чуждестранни гости в Москва от вчера има големи задръствания. Очакват се и промени в гражданските полети, защото заради парада небето над Москва днес ще бъде затворено за час.

Парадът по случай Деня на победата преминава при много стриктни мерки за сигурност. С охраната са заети над 20 хиляди милиционери.

Победата във Великата отечествена война е възприемана в Русия като ключов символ и фундамент на националната идентичност. Според официални данни Съветският съюз дава най-много жертви през Втората световна война - 26,6 милиона.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5016 |30.03.2010 Евакуираха храм в Москва след бомбена заплаха . 6| 6737 |30.03.2010 Москва в траур . 0| 4931 |22.02.2010 Москва с нов снежен рекорд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads