Реклама / Ads
2| 5785 |25.05.2014 СВЯТ

Напрежение при изборите за президент в Украйна

.
Днес в Украйна ще се проведат предсрочни президентски избори, които се смятат за ключови за нейното бъдеще след месеци на трусове, които тласнаха бившата съветска страна до ръба на гражданска война. Вотът идва на фона на високото напрежение след активизирането на боевете.
 

Премиерът на страната Арсений Яценюк отправи призив към гражданите да участват във вота, за да „защитят Украйна”, която изпадна в дълбока криза, след като уличните протести свалиха подкрепяното от Кремъл ръководство на страната през февруари. „Това ще бъде израз на волята на украинците от Запада, Изтока, Севера и Юга”, каза той.

Сепаратистите обаче предупредиха, че ще попречат на гласуването в техните укрепления в източните части до руската граница. „Ако е необходимо, ще прибегнем до използването на сила”, каза Денис Пушилин, лидер на самопровъзгласилата се Донецка народна република. Много хора в украинския регион Донбас се опасяват за своята сигурност по време на президентските избори в Украйна.

В същото време от Централната избирателна комисия признаха, че ще могат да отворят само две от 12 окръжни комисии в провинция Луганск. В Донецка област пък ще работят 9 от 22 окръжни избирателни комисии, но голяма част от работещите окръзи все още не са получили избирателни бюлетини. В окръзите, където не са получени бюлетини, гласуването е в опасност от провал.

Най-напрегната е ситуацията в Горловка, Донецк, Краматорск и Славянск. Относително стабилна е обстановката в Доброполя, Красноармейск, както и в Александровския, Великоновоселския и Доброполския район.

Същевременно, руският президент Владимир Путин каза в петък, че ще уважи резултатите от вота. В събота той заяви, че твърденията, че цели възраждането на Съветската империя „са абсолютно неверни”. Путин е провел също телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд, в който тримата лидери са „изразили интерес в мирното и спокойно провеждане на президентските избори в Украйна”.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) не вижда основания за обявяването на президентските избори в Украйна за нелегитимни. Това заяви генералният секретар на парламентарната асамблея на ОССЕ Спенсър Оливър.

Междувременно, вътрешният министър на страната Арсен Аваков оповести, че бюлетините на президентските избори ще трябва да бъдат преброявани ръчно заради пробив в системата на ЦИК. „На 22 май бе унищожена информационно-аналитичната система „Избори” на Централната избирателна комисия, включително на териториалните избирателни комисии. Престъпната небрежност на отделни длъжностни лица на ЦИК доведе до това, че МВР и Службата за сигурност са били информирани твърде късно. Програмистите на ЦИК не успяват да възстановят работата на оборудването”, съобщи Аваков.

Той отбеляза, че да се възстанови работата на системата до началото на изборите е невъзможно. В тази връзка ще се наложи бюлетините да бъдат броени ръчно, каза още министърът и увери, че въпреки това резултатите ще бъдат надеждни.

В същото време напрежението в Източна Украйна остава високо. Двама членове на украинските сили за сигурност са загинали, а четирима са ранени, след като въоръжени лица са се опитали да щурмуват пропускателен пункт в Славянск, съобщават украинските медии.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5761 |28.04.2014 Премиерът Груевски и президентът Иванов запазват постовете си в Македония . 19| 6826 |21.04.2014 Напрежение в Украйна; пристига Джо Байдън . 0| 5231 |13.04.2014 Македонците си избират президент . 1| 6337 |02.04.2014 Протести в Анкара и Истанбул; резултати от изборите - неизвестни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads