Реклама / Ads
1| 3933 |07.06.2021 СВЯТ

Насилие над афганистански жени полицаи

.
Източник: Twitter
САЩ и ЕС призовават за незабавно разследване на ”шокиращите” твърдения за сексуален тормоз и изнасилване на афганистански жени полицаи. Този призив идва след разследване на BBC, което разкрива, че жени офицери са изправени пред широко разпространено малтретиране от своите колеги.
 

Редица жени признаха пред BBC, че са твърде уплашени, за да съобщят за нападенията, които често са били от страна на техните началници.

 

Афганистанското правителство твърди, че е решено да направи промени, но правозащитните организации изтъкват, че извършителите рядко се наказват.

 

"Афганистанските жени, които избират да служат на страната си като полицаи, са смели патриоти", каза Рос Уилсън, глава на американската дипломатическа мисия в Афганистан в специално изявление.

 

"Те са изправени пред огромни културни, социални, политически бариери и ние, и всички афганистанци трябва да почитаме и подкрепяме тяхната служба. Тези доклади са шокиращи и настояваме за тяхното бързо разследване от афганистанските власти", допълни той.

 

САЩ също така заявиха, че жените, които са се отказали от анонимността си, за да говорят в документален филм на BBC, трябва да бъдат защитени от по-нататъшно малтретиране.

 

ЕС заяви, че има "политика на нулева толерантност към такива случаи" и "силно се застъпва" за това случаите да бъдат детайлно разследвани, когато възникнат.

 

Назначаването на жени полицаи е сравнително ново явление в Афганистан и се разглежда като знак за напредък в дълбоко консервативната държава. Сега 3 900 жени офицери са на служба в полицията.

 

Разследването на BBC обаче установи сериозни проблеми - от това как се третират жените, до това как се обработват жалбите.

 

В някои случаи жените са били подложени на сексуално насилие, докато се опитват да докладват за нападения или се опитват да стигнат до убежища за безопасност, установи разследването на BBC.

 

Момена Карбалайе каза, че е била изнасилена от полицейски шеф, след като му е отказала да прекара нощта с длъжностни лица. Съдът призна подсъдимия за невинен.

 

През март 2020 г. тя се поля с бензин, решена да се запали насред градския площад.

"Ако изгоря, поне правителството може да направи нещо по-добро за другите", каза тя, миг преди тълпата да я спре . Тя все още работи като полицай , но е сменила отдела

 

"Жените трябва да се уверят, че даден случай е бил разгледан успешно и е била предоставена защитата на жертвите, след като са издигнали своя глас", каза Хосна Джалил, бивш заместник-министър на вътрешните работи, пред Би Би Си.

 

Джалил вярва, че вече не заема тази позиция, защото е била "силният глас" по въпроса за малтретирането на жените полицаи.

 

Превод и редакция от BBC: Мира Ереева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3118 |07.06.2021 Расистки атаки в Австрия заради „ислямска карта“, показваща местоположението на джамии . 0| 3733 |01.05.2021 Напрежение и арести в Истанбул заради чествания на Деня на труда, въпреки забраната . 3| 3320 |22.04.2021 Стига ли точка на кипене напрежението между Кремъл и Прага? . 0| 3599 |16.04.2021 Стига ли точка на кипене напрежението Русия - Запада?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads