Реклама / Ads
7| 5434 |23.03.2011 СВЯТ

НАТО поема акцията в Либия; Кадафи се зарече, че ще победи

.
НАТО реши да предприеме операция по прилагане на оръжейното ембарго срещу Либия. "Ще свършите на бунището на историята" - закани се либийският лидер М. Кадафи, готов за бой.
 

Френският президент Никола Саркози и американският президент Барак Обама са постигнали споразумение
за това как командната функция на НАТО да бъде използвана за подпомагане на коалицията в Либия. Двамата са разговаряли по телефона и са постигнали съгласие за начина на прилагане на командната структура, като в президентското изявление не се съобщават повече подробности, съобщава АФП. Франция предлага на партньорите си за Либия да се създаде структура за политическо ръководство на военните операциите на коалицията.

Целта е интервенцията в Либия да се ограничи във времето, обясни министърът на външните работи А. Жупе, съобщава Ройтерс. Операцията би трябвало да може да разчита на военните средства за планиране и интервенция на алианса, изтъкна Жупе.

НАТО реши да предприеме операция по прилагане на оръжейното ембарго срещу Либия
, се казва и в изявление на генералния секретар на организацията Андерс Фог Расмусен.

Муамар Кадафи на свой ред обяви, че силите, които провеждат военната операция срещу неговото управление, щели да претърпят поражение и да свършат на бунището на историята, съобщава Ройтерс. Ние ще ги разгромим по какъвто и да е начин, зарекъл се Кадафи и изразил готовност както за битката, независимо дали тя ще бъде кратка или продължителна, така и за това да остане в родината и в палатката си. Накрая ние ще бъдем победители, убеден бил той в телевизионно обръщение.

Междувременно два силни взрива разтърсиха либийската столица Триполи тази сутрин, съобщава БиБиСи. Засега няма информация за пострадали, както не е ясна и причината за взривовете. Все още не е известно дали става дума за бомбардировки, а ако става дума за пореден удар на коалиционните сили, не са известни мишените.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 11375 |22.03.2011 Кадафи оцени живота на всеки бунтовник по 300€ . 0| 4826 |22.03.2011 Като приоритет на ЕС е свалянето на Кадафи . 4| 6003 |22.03.2011 Взривове в Либия; единият до резиденцията на Кадафи . 1| 5354 |21.03.2011 Загина 6-ият син на Кадафи?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads