Реклама / Ads
0| 4861 |10.03.2011 СВЯТ

НАТО уби братовчед на афганистанския президент погрешка

.
Братовчед на президента на Афганистан Хамид Карзай е бил застрелян от НАТО погрешка, съобщава РИА Новости.
 
Международните сили са уби Хаджи Яр Мохаммад Карзай при нападение в дома му в село Карз в провинция Кандахар.По-рано беше съобщено, че германски военнослужещи инцидентно са застреляли една жена и са ранили друга при престрелка. Инцидентът е станал в областта Чахар Дара в провинция Кундуз, след като германските сили са попаднали под обстрел и са отговорили на стрелбата. Говорител на германските сили в Кундуз заяви, че не може да потвърди смъртния случай, но намекна, че инцидентът се разследва.

Инциденти, при които войници от Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) стрелят погрешка срещу невъоръжени афганистанци, са сравнително често явление в Афганистан и са повод за напрежение между правителството в Кабул и НАТО.

Миналата седмица отново погрешка коалиционните сили стреляха срещу цивилни, докато отвръщали на нападение на екстремисти в провинция Кунар. При удара бяха убити девет деца, които събирали дърва за огрев.

Американският президент Барак Обама и командващият водените от САЩ сили в Афганистан Дейвид Петреъс се извиниха за инцидента. От НАТО уточниха, че е станало объркване при предаването на информация за местоположението на екстремистите.

В неделя около 500 афганистанци излязоха на протест в Кабул заради смъртта на децата. Лозунги като „Смърт за Америка – смърт на окупаторите“ се размахваха в центъра на столицата. Протест се проведе и в Кунар.

Афганистанският президент гневно осъди случилото се. Карзай заяви пред командващия чуждестранните сили в страната, че извинението за смъртта на девет деца при въздушен удар на НАТО „не са достатъчни”. „От името на народа на Афганистан искам да прекратите избиването на цивилни”, заяви Карзай на среща на кабинета си, на която присъства ген. Дейвид Петреъс.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4910 |17.02.2011 Експрезидент на Тунис изпадна в кома . 5| 5468 |05.02.2011 Взривиха газопровод, нападнаха вицепрезидента в Египет . 2| 5011 |20.01.2011 Закопчаха роднини на сваления президент на Тунис . 0| 5525 |18.01.2011 Арестуваха кандидат-президент на Беларус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads