Реклама / Ads
5| 5476 |05.02.2011 СВЯТ

Взривиха газопровод, нападнаха вицепрезидента в Египет

.
Неизвестни лица взривиха газопровод в Синай, в северната част на Египет, по който се доставя природен газ за Израел.При нападението срещу кортежа на вицепремиера, Сулейман останал невредим, но загинали двама от неговите телохранители.
 

Това става на фона на бурните протести срещу управлението на египетския президент Хосни Мубарак.

Инцидентът е станал в град Ел-Ариш, който се намира на 70 км от ивицата Газа. Експлозията не е нанесла щети на жилищните сгради, намиращи се в близост.

По данни на египетската телевизия взривът е извършен от „терористи, които са се възползвали от нестабилната ситуация в страната."

Очевидци потвърдили пред Ройтерс, че са чули силна експлозия и пожар в район близо до газопровода в Ел Ариш в северната част на Синай, който се намира на 10 км от Ивицата Газа.

Предприети са мерки за потушаването на пожара. Предполага се, че местни бедуински общности са извършили покушението.

Египет изнася малки количества природен газ за Израел, Йордания и някои други държави в региона, посочва Ройтерс. Според АП Израел зависи до голяма степен от доставките на египетски природен газ. През 2005 г. двете страни подписаха 15-годишен договор за доставка на 1,7 милиарда природен газ годишно.

Днес е 12-тият ден на бунт в Египет.

Веднага след като Омар Сулейман бе назначен за вицепрезидент на Египет на 29 януари, срещу него е било извършено покушение, съобщи телевизия "Фокс нюз", цитирана от ИТАР-ТАСС.

При нападението срещу кортежа, Сулейман останал невредим, но загинали двама от неговите телохранители.

Повече подробности за инцидента или за извършителите не се съобщават.

Високопоставен източник от американската администрация потвърдил сведенията за покушение срещу Омар Сулейман, като описал инцидента като "подготвено нападение срещу конвоя на вицепрезидента".

Същият източник изразил учудване, че съобщение за покушението срещу Сулейман се появява едва сега, "тъй като той /Сулейман/ е част от плана за преход в Египет", допълва БТА.

Според „Фокс нюз" самият Омар Сулейман има "проблеми с имиджа си заради предишния си пост като шеф на разузнаването на режима на Мубарак".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5175 |03.02.2011 Армията се намеси в Египет . 1| 4832 |02.02.2011 Избухнаха ожесточени сблъсъци в Египет . 0| 5038 |01.02.2011 Милиони излизат на протест в Египет . 1| 5634 |31.01.2011 Цените на петрола скочиха заради Египет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads