Реклама / Ads
2| 4919 |19.03.2011 СВЯТ

НАТО заседава за Либия

.
Съветът на НАТО се събира на извънредно заседание, на което ще бъдат разгледани военните планове за налагане на забранена за полети зона над Либия, предаде Асошиейтед прес. Очаква се най-висшият орган на алианса да издаде заповед за започване на операцията през уикенда.
 

Източници заявиха, че военните подготвят последните подробности по плановете за разполагане на десетки изтребители-бомбардировачи, самолети за зареждане с гориво, хеликоптери и разузнавателни самолети в няколко военновъздушни бази в Южна Европа.

Заседанието се свиква, след като Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, упълномощаваща международната общност да предприеме действия за защита на цивилното население в Либия.

Приготовленията на НАТО се извършват успоредно с подготовката за извънредна среща на представители на арабския свят, Африка, САЩ и други западни сили днес в Париж, където ще се обсъждат евентуални военни действия срещу войските на либийския лидер Муамар Кадафи.

Шест датски изтребители-бомбардировачи „Ф-16” днес излетяха от военното летище Скрюдструп и се насочиха към Сицилия, предаде ИТАР-ТАСС. В операцията по принуждаване на Либия да спазва забраната за полети освен самолетите ще вземе участие и наземен персонал в състав от 120 души. Те ще бъдат базирани в Сицилия. Датските летци ще могат да изпълняват задачи още в неделя, заяви министърът на отбраната Гите Лилелунд Бек.

Великобритания започна предислокация на ВВС към местата за провеждане на операция по осъществяването на закрити зони за полети в Либия и за нанасяне на удари по войските на Кадафи, предаде руският електронен портал „Икономическа безопасност”, като се позовава на информация от италианските електронни медии. .

В базата Авиано в северна Италия и в авиобазата Сигонела в Сицилия се прехвърлят изтребители–бомбардировачи „Торнадо” и „Тайфун”, както и самолети – цистерни и разузнавателни самолети. След предислоцирането на кралските военно-въздушни сили, самолетите ще могат да патрулират в либийското въздушно пространство.

Готовност за предоставяне на военно-въздушни бази за самолети, които да участват в операцията в Либия, е изразила и Испания.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4793 |19.03.2011 Военни действия срещу Либия? . 2| 6029 |18.03.2011 Либия затваря небето си, не се плаши от ООН . 0| 4558 |17.03.2011 Кадафи решен да си върне Либия до два дни . 0| 4953 |16.03.2011 „Лекари без граници” напускат Либия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads