Реклама / Ads
0| 3054 |21.05.2021 СВЯТ

Нов коронавирус от кучета в Малайзия

.
Източник: БГНЕС
Учени съобщават, че е открит нов вариант на коронавируса, който се пренася от животни към хора и изненадващо идва от кучетата, съобщават от Националното обществено радио във Вашингтон. Вирусът е открит от проби на деца, приети с пневмония в Малайзия през 2017 и 2018 година.
 

Kогато пандемията започва на COVID-19, д-р Грегъри Грей се чуди дали не съществуват и други варианти на вируса, които вече разболяват и предизвикат огнища сред хората.

 

Проблемът е, че няма специален инструмент или тест, който да показва разликите във вируса. Познатият тест за коронавирус, показва само и единствено, че SARS-CoV-2 присъства в дихателните пътища на човек и нищо друго.

 

Затова той се захваща със студента Лишън Суи да направи по-сложен тест - такъв, който ще работи като стандартния , но може да открие всички вариации на коронавируса, дори неизвестните.

 

В първата партида проби, тествани миналата година, Грей и Сиу откриват доказателства за изцяло нов коронавирус, свързан с пневмония при хоспитализирани пациенти - най-вече при деца. Този вирус може да е осмият коронавирус, за който е известно, че причинява заболявания при хората, съобщи екипът в четвъртък пред списанието Clinical Infectious Diseases.

 

Пробите са от пациенти в болница в Саравак, Малайзия, взети от служител през 2017 и 2018 г. „Това бяха проби от назални тампони, които лекарите събират при пациенти с COVID-19“, каза Грей.

 

Пациентите имат привидно най-обикновена пневмония. Но в осем от 301 тествани проби, или 2,7%, Сиу и Грей установяват, че горните дихателни пътища на пациентите са заразени с нов кучешки коронавирус, т.е. кучешки вирус.

 

„Това е доста високо разпространение на [новия] вирус. Това е забележително“, казва Грей. Всъщност толкова забележително, че Грей всъщност си мисли, че той и Сиу са допуснали грешка. Може би тестът не работи съвсем правилно. „Винаги се чудим дали е имало проблем в лабораторията“, споделят двамата учени.

 

За да проверят откритото, пробите се изпращат до световен експерт по животински коронавируси в държавния университет в Охайо, който също подлага резултатите под съмнение:. „Помислих си,„ Нещо не е наред “, казва вирусологът Анастасия Власова. „Смяташе се, че кучешките коронавируси не се предават на хората. Никога преди това не е било откривано.“

 

„Все още няма доказателства за предаването от човек на човек“, казва вирусологът Зуминг Джанг от Университета на Арканзас за медицински науки. Но не е известно как тези пациенти са се заразили с вируса или дали са имали пряк контакт със заразени животни.

 

Джанг е изучавал коронавируси повече от 30 години. Той смята, че е твърде рано този нов вирус да се нарича човешки патоген.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3370 |18.05.2021 Русия пуска четвърта ваксина срещу коронавирус . 1| 3737 |07.05.2021 Г-20 финансира СЗО за осигуряване на лекарства и ваксини срещу коронавирус . 2| 3905 |15.04.2021 СЗО: Ситуацията с коронавируса в Западните Балкани е сериозна . 0| 3310 |03.04.2021 Антирекорд: Украйна отчете 20 341 нови случая на коронавирус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads