Реклама / Ads
3| 5913 |30.03.2011 СВЯТ

„Обединен защитник” се ръководи от НАТО

.
Координационните действия и военното управление на операция “Обединен защитник” в Либия от днес се поемат от НАТО.Канадският генерал-лейтенант Шарл Бушар от регионалното командване на силите на Алианса в Неапол ще ръководи операцията.
 

 Самото прехвърляне се определя като сложна процедура, която е започнала на 28 март и ще продължи 72 часа.
НАТО ще отговаря само за военното координиране на действията на международната коалиция в Либия. Политическите цели на кампанията ще бъдат определяни от специално създадена контактна група, чиято първа среща ще се състои в Катар, но датата на срещата все още е неизвестна. Това решение беше взето на провелата се вчера в Лондон международна конференция, посветена на Либия.

До момента САЩ са похарчили 550 млн. за военните действия в джамахирията, но се очаква стойността на операцията да бъде стабилизирана на ниво от 40 млн. долара месечно, след като американското участие бъде редуцирано и НАТО поеме отговорността за акцията, заявиха от Пентагона, предаде агенция Ройтерс. От министерството на отбраната на САЩ обявиха, че около 60 % от сумата е използвана за ракетите и бомбите, използвани в Либия. Останалите 40 % са изразходвани за придвижване на войски и оперативни разходи.

Операцията на международната коалиция в Либия няма да бъде ограничена във времето и ще продължи до пълно изпълнение на резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН, решиха още участниците във вчерашната конференция. Като домакин на форума първи се изказа британският премиер Дейвид Камерън. Той заяви, че полк. Муамар Кадафи нарушава резолюция 1973 и либийците не могат да преодолеят кризата без помощта на международната общност, поради което „ние сме длъжни да помогнем на либийския народ да получи свободно от насилие бъдеще”.

Бунтовническите сили изглежда обаче преживяват отстъпление, след като в предните дни настъпиха на запад, подпомагани от въздушните удари на коалицията. Антикадафистите отвоюваха няколко града, достигайки до родното място на полковника – Сирт. По-добре въоръжените и организирани части на Кадафи обаче спряха настъплението на бунтовниците.Опозиционните бойци в западния град Мисрата съобщиха, че вчера са били подложени на масирана атака от правителствените сили и призоваха участниците в конференцията в Лондон да им помогнат, предаде агенция Ройтерс. „Силите на Кадафи предприемат интензивни военни кампании срещу нас в Мисрата”, заяви по сателитен телефон говорителят на опозицията Мохамед. „Те са решени да завладеят града. Днес беше тежко за противниците (на режима)”.

Мисрата е под обсада от няколко дни и е най-голямата база на опозиционна съпротива в Западна Либия. Някои западни лидери посочват града като доказателство, че чуждестранната военна намеса трябва да продължи, за да защити живота на цивилното население в либийския конфликт.

Въпреки че на форума в Лондон не бе дискутиран въпросът за осигуряване на въоръжение за опозиционните сили, противопоставящи се на режима на Муамар Кадафи, тъй като темата не е част от резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, американският държавен секретар Хилари Клинтън и френският външен министър Ален Жупе изразиха готовност за разрешаване на този въпрос индивидуално.

Самият президент на САЩ Барак Обама заяви в обръщението си към нацията, че не изключва възможността за въоръжаване на либийската опозиция. „Не изключвам тази възможност. Но и не я включвам. Все още правим оценка на това какво ще предприемат силите на Кадафи”, коментира той.

Представителят на британското външно министерство Алистър Бърт заяви пред Би Би Си, че въоръжаването на либийската опозиция, бореща се срещу режима на Муамар Кадафи, няма да бъде законна мярка. „В момента действа оръжейно ембарго, което страните спазват. Искаме да сме сигурни, че всички мерки, взети в хода на тази намеса, са законни. Затова се придържаме толкова плътно към текстовете от резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН”, коментира британският дипломат.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5443 |30.03.2011 Япония продължава да се тресе . 3| 5379 |30.03.2011 3 355 пъти по-висока радиация около Фукушима . 2| 5647 |29.03.2011 Изчезна президентът на ТЕПКО в Япония . 3| 9199 |12.05.2011 Етна, под който се венчават най-влюбените, сипе лава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads