Реклама / Ads
2| 6031 |25.11.2014 СВЯТ

Папа Франциск: Европа изглежда стара и уморена

.
Папа Франциск
Папа Франциск призова европейските политици да подържат жива демокрацията и да поставят човека и неговото достойнство в центъра на политиките си. В словото си пред Европейския парламент главата на Римокатолическата църква каза още, че Европа изглежда стара и уморена и трябва да се върне към идеалите и идентичността си.
 

Вярата в човека и в неговото достойнство беше в центъра на амбициозния политически проект, наречен Европейски съюз, но какво достойнство може да има човек, останал без храна и без работа, попита Негово светейшество. По думите му хората имат неизменни права, от които не могат да бъдат лишени заради икономическия контекст, а кризата е довела до драматични социални последици и откъсване от обществото.

 

Една от болестите на Европа днес е самотата – тя е в очите на възрастните, изоставени на съдбата си, на младите, които нямат отправна точка, и в замъглените погледи на имигрантите, подчерта папа Франциск.

 

Според него недоверието на гражданите към европейските институции е нараснало, защото ги смятат за далечни. С горчивина трябва да кажа, че в политиката се говори все повече за икономически и технически въпроси, а не за човека. Той е сведен до продукт, до болтче в механизма, което може да бъде изхвърлено, когато вече не е нужно, каза още папата пред евродепутатите и ги призова да поставят в центъра човешкото същество, което не може да бъде обект на интереси и търговия.

 

Той обърна внимание още, че Средиземно море не може да се превръща в огромно гробище и че лодките от Африка трябва да бъдат посрещани с "добре дошли", а Европа да решава проблемите с имиграцията, като отстоява своята културна идентичност.

Отговорността към земята и природата беше друг акцент в словото на папа Франциск, който подчерта, че не може едни хора да гладуват, докато други изхвърлят храна.

Както при предишната папска визита в Европейския парламент преди 26 години, и този път беше отправено послание за разширяване на Евросъюза. Според папа Франциск присъединяването на балканските страни може да бъде отговор на идеала за мир на един регион, който е изстрадал много заради конфликтите от миналото.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6054 |20.11.2014 Меркел: Русия е изключително важна за обезпечаването на сигурността на Европа . 0| 5109 |18.11.2014 В Европа не се спогодиха за бюджета . 0| 6517 |16.10.2014 Европа срещу ебола . 4| 6000 |14.10.2014 Европа губи 40 млрд. евро заради санкциите срещу Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads