Реклама / Ads
0| 4779 |15.03.2011 СВЯТ

Поддръжниците на Кадафи настъпват в източните райони

.
Муамар Кадафи
Сраженията в Либия между силите на Муамар Кадафи и бунтовниците продължават и днес. Поддръжниците на полковника използват настъпление в източните райони на страната, които са под контрола на опозиционните сили.
 

Военни части, начело с двама от синовете на полковника – Саади и Хамис Кадафи, са се насочили към град Брега, съобщава „Ал Джазира”. До момента не се съобщават повече подробности.

По-рано бе съобщено, че в района на Брега се водят ожесточени сражения. Според очевидци силите са изравнени. Правителствени самолети обстрелват и позиции на противниците на режима на Муамар Кадафи в Аждабия, на около 75 км от Брега.

Либийските правителствени части вече контролират градовете Ес Сидер и Рас Лануф. Подразделения на Преходния национален съвет под командването на генерал Абдул Фатах Юнис са установили контрол и над близкия до Брега град Укайла и се готвят за контранастъпление към Рас Лануф. Бунтовниците контраатакуват през нощта, за да сведат до минимум предимствата, които авиацията дава на правителствените сили.

Либийският лидер заяви, че бунтовниците са на път да бъдат победени и че либийският народ е на негова страна. Кадафи допълни, че се чувства „предаден“, от бившия си съюзник, италианския премиер Силвио Берлускони.

Бунтовниците „вече нямат надежда, за тях това е изгубена кауза“, заяви Кадафи в интервю за италианския вестник „Джорнале“, чийто специален пратеник го пита за колко време правителствените сили ще си възвърнат контрола върху Източна Либия. Относно бунтовниците Кадафи заявява, че те имат само „две възможности – да се предадат или да бягат“. „Тези терористи използват цивилни като човешки щитове, включително жени“, допълва той.

Относно опасността от „кървава баня“ в големите градове, които все още са в ръцете на бунтовниците либийският лидер заявява: „Трябва да се преборим с тероризма. Именно заради това напредваме бързо, за да избегнем кланета“. „Ако се предадат, няма да ги убием“, продължава полковник Кадафи и подчертава, че „войниците имат заповед да ги обграждат, да ги обсаждат“. Той изключва преговори с бунтовниците.

„С кого да водим диалог? Да преговаряме с терористи, свързани с Осама бин Ладен е невъзможно. Самите те не вярват в диалога, те само мислят да се бият и да убиват, убиват, убиват“. Международната общност „не знае какво се случва в действителност в Либия, народът е с мен, всичко останало е само пропаганда“, допълва Кадафи. Според него населението на Бенгази „се страхува от тези хора и ние трябва да ги освободим“ от присъствието им. „Хората искат от нас да се намесим, заявявайки: „Освободете ни от тези въоръжени банди“.

Либийският лидер заявява, че е много разочарован от отношението на Европа и най-вече на Италия. „Толкова съм шокиран, чувствам се предаден, не зная какво да кажа за Берлускони“, казва той и допълва, че „вече няма никакъв контакт с нито с Италия, нито с Берлускони“. Относно силното присъствие в Либия на италианската компания ЕНИ той „иска либийският народ да преразгледа икономическите и финансовите си връзки със Запада, както и тези в областта на сигурността“.

Съветът за сигурност на ООН остава разделен по въпроса за налагане на забрана за полети над Либия. Призивът за това дойде от Великобритания и Франция. Тяхната позиция беше подкрепена от Арабската лига. Русия и Китай, които имат право на вето, са против, а САЩ, Германия и други страни имат съмнения.

Междувременно ЕС изпрати своя мисия в завзетия от бунтовници град Бенгази, заяви говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън. Мисията ще е съставена от членове на дипломатическата служба на ЕС. Тя пристигна в региона по-рано днес и ще посети също района на границата между Либия и Египет.

„Целта на мисията е да събере информация и да оцени ситуацията, за да се направи разумно планиране на реакцията на либийската криза“, заяви говорителят на Катрин Аштън.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5072 |11.03.2011 Кадафи решен да си върне Либия . 0| 4733 |09.03.2011 Самолет на Кадафи засечен в небето над Гърция . 2| 4812 |08.03.2011 Ако Кадафи подаде оставка, няма да го преследват . 20| 7047 |06.03.2011 Българката Дафинка - изгора на С. Кадафи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads