Реклама / Ads
15| 6935 |11.01.2011 СВЯТ

Президентът на Поднебесната Империя

.
Изкуството на войната е чрез Ху и Обама да се срещнат Конфуций и Мартин Лутър Кинг
 
Кой е Ху Цзинтао знае всяко китайско дете от Хайкоу, през Чанчун до Урумчи. Той е другарят Ху, председателят, вождът на най-голямата държава в света. В китайските училища учат неговата биография. Е, в нея няма данни дали президентът Цзинтао има слабости и кои са те, но надлежно са описани всичките му добри качества.

На 19 януари в САЩ ще се срещнат президентите на Китай и САЩ – Ху Цзинтао и Барак Обама. За Обама американските деца също знаят предимно, че е добър баща, спортува, обича джаз, храни се здравословно, а в Овалния кабинет са изписани четири от любимите му цитати. Два от тях са: „Траекторията на морала е дълга, но се доближава до справедливостта“, на Мартин Лутър Кинг, и „Управление на народа, чрез народа и за народа“ на Ейбрахъм Линкълн.
Ху Цзинтао пък обича Конфуций и особено една негова мисъл: „Не се тревожи, че нямаш висок чин. Вълнувай се за това дали си достоен за такъв чин. Не се тревожи, че хората не те познават. Вълнувай се за това, дали си достоен те да знаят за теб.” Как ще се съчетаят Кунфуций и Мартин Лутър, е трудно да се каже. Китай е на около 5000 години. САЩ – на около 250
Древна и модерна култура, които в момента са на световния връх.

На 9 октомври 2010 г. Джорд Сорос заяви пред Би Би Си: „Сега в световната икономика се породи особено положение, когато Китай всъщност контролира световната парична система“. Няколко месеца преди това китайската икономика изпревари японската, която бе втора след американската от 1964 година. Тези работи не са случайни. Кой е човекът, който от години управлява икономическото и културното чудо Китай?

Ху Цзинтао е роден на 21 декември (според някои източници на 25 декември) 1942 г., в селцето Тайджао, провинция Цзянсу. От 2003 г. е генерален секретар на ЦК на Китайската комунистическа партия. Председател е и на Центалния военен съвет. По националност – хан. Над него е Небесната империя, а в ръцете му – Поднебесната... Да си в подобна позиция е трудна работа, особено ако трябва да доказваш всеки ден, че си достоен за този чин.

Според руски източници още като юноша Ху Цзинтао бил луд по руските писатели и художници. Обичал най-вече „Евгени Онегин” на Пушкин, „Ревизор” на Гогол и „Записки на ловеца” на Тургенев. Четял още „Война и мир” и „Ана Каренина” на Толстой и „Тихия Дон” на Шолохов. „Всички тези произведения оказаха голямо влияние за формирането на моя мироглед”, казва сам Цзинтао пред руски журналисти. Няма сведения кога се е запознал с Кока-кола и „Чичо Томовата колиба“
Известно е обаче, че през 1999 г. оглавява протестите срещу американските въздушни удари срещу китайското посолство в Белград. Но да караме поред. Ху Цзинтао учи през 1959 – 1964 г. в Политехническия институт Цинхуа в Пекин по специалността „Хидротехника и съоръжения” (в известна степен лидерът на ДПС Ахмед Доган се явява по някакъв начин колега на китайския президент, след като консултира строителството на хидровъзела Цанков камък). След като се дипломира, Цзинтао остава на научна работа в института. Културната революция, вдъхновявана от Мао Цзедун, обаче прекъсва научните му занимания и Цзинтао е принуден да постъпи на работа като бачкатор в строителна бригада. След няколко години обаче той успява да се издигне до заместник партиен секретар на Министерството на водите и енергетиката.

През 1974 г. е призван на работа в китайския комсомол, а след година вече оглавява Комунистическия съюз на младежта в провинция Гансу. По това време успял да впечатли генералния секретар на КПК Ху Яобан, който по поръчение на великия реформатор Дън Сяопин издирвал млади кадри, които издигал на високи постове в държавата. Така през 1981 г. Ху Цзинтао става председател на Всекитайската младежка организация. Четири години по-късно вече е шеф на партийния комитет в провинция Гуйчжоу. Прочува се обаче като отговорен секретар на КПК на Тибетския автономен район, където въвежда военно положение заради сепаратистките размирици през 1988 г. По подобен начин действат китайските власти по време на протестите в Пекин през 1989 г., когато срещу демонстрантите са изкарани танкове и военни части. Ху Цзинтао пръв изразява подкрепа на действията на армията срещу студентите и след оставката на Ху Яобан той запазва не само поста си, но и влиянието в партийните среди.

През 1992 г. Ху Цзинтао започва работа в централните партийни органи на различни постове. Именно с негова помощ ЦК на КПК успява да се справи с т.нар. „шанхайска групировка”, която се опитвала да превземе властта. Ху Цзинтао е представител на т.нар. „четвърто поколение” китайски държавни и партийни ръководители: първото - Мао Цзедун, второто – Дън Сяопин, третото – Цзян Цземин, а от 2002 г. до този момент - той. Ху Цзинтао е считан за реформатор. Под негово ръководство. Китай достигна и задмина Япония по брутен вътрешен продукт. Нещо, което не е постигано от нито една държава близо 50 години. Цзинтао е умерен по отношение на инвестициите. Именно той възпира натиска на „шанхайската групировка” да се вложат огромни средства в производството на стомана и в автомобилостроенето. Мъдър ход, който предпазва китайската икономика от „прегряване”.

Поемайки властта в свои ръце, Ху Цзинтао си създава имидж на ръководител тип „народен водач”. Обича да повтаря: „Използвай властта за народа, грижи се за народа и прави добро на народа”. Разрешава на частни предприемачи и бизнесмени да членуват в комунистическата партия. Предприема твърд курс спрямо Тайван и е готов да използва военна сила, ако се наложи да отстоява позицията на КНР. Яростен противник е на независимостта на Тайван, но в същото време предлага икономическо сътрудничество.

Възприема охотно западните стандарти, но защитава социалистическия строй в Китай. Не се притеснява да сменя министри и ръководни кадри в партията. Съпругата му Лю Юнцин е с две години по-голяма от него. Двамата се влюбват още като студенти. Тя учи „Енергийни хидросъоръжения”. Работила е като инженер и специалист в областта на хидроенергетиката, капиталното строителство и планиране на градската среда. Била е активист в комсомола, а след това в партийни структури.
Семейството има две деца. Синът Ху Хайфе е завършил университета Цинхуа и от 1990 г. се занимава с частен бизнес. Произвежда скенери за летища. Дъщерята Ху Хайчин се омъжва през 2003 г. за Мао Даолин.


Опознай врага

В „Изкуството на войната” (писана преди 3000 години от Сун У) четем: „За да победиш, трябва да познаваш и себе си, и враговете си.” Този израз вече е поговорка сред китайците. В книгата са разяснени връзките между съперници, между домакин - гост, много - малко, силно - слабо, атака - защита, победа - загуба, полезно - вредно и т.н.

Ху Цзинтао сигурно знае наизуст този велик труд, иначе нямаше да ускори с няколко месеца изпитанията на ракетния комплекс Dongfeng 21 D („Дунфен” DF-21, „Източен вятър”, колко поетично...). Според командващия Тихоокеанския флот на ВМС на САЩ адмирал Робърт Уилард китайските ракети са предназначени да унищожават гордостта на флота – самолетоносачите. Това по същество променя цялата военна доктрина на Съединените щати. Балистичните ракети DF-21 бяха изпробвани през декември 2010 г., месец преди Ху Цзинтао и Барак Обама да си стиснат ръцете във Вашингтон. Дали пък не е някакво съвпадение?
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5567 |30.12.2010 Експрезидентът на Израел е обвинен в изнасилване . 4| 5791 |08.11.2010 Турция: Не възраждаме Османската империя . 2| 5279 |04.08.2010 Президентът на Иран оцеля след атентат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads