Реклама / Ads
39| 5378 |16.04.2015 СВЯТ

Путин отговори на 3 млн. запитвания - за Украйна, санкциите, Немцов.....

.
Владимир Путин
Три милиона запитвания от народа за три часа стигнаха до центъра, в който се събираха въпросите към Владимир Путин. Половин милион есемеси бяха изпратени също с различни запитвания. Руснаците се интересуваха от цените на лекарствата, проблеми в здравеопазването, ситуацията в Украйна, санкциите, армията, питаха за ниските пенсии и за начина на пенсиониране, както и по напълно лични въпроси, които внесоха свежест в откритата линия. Представяме ви отговорите на някои от тях.
 
Присъединяването на Крим и Севастопол,

работата в нелеките икономически условия и Олимпиадата в Сочи, бяха изброени от руския президент Владимир Путин като едни главните постижения на Русия през 2014 г. в отговора му на първия въпрос от традиционната пряка линия, който започна днес по обед. До началото й над 2,2 милиона въпроси от граждани бяха постъпили в кол центъра.Путин отбеляза още ръста на брутния национален продукт, недопускането на свръхинфлация, ръст на безработицата и  бягството на капитали. Подобряването на демографската ситуация също бе отчетено от Путин като сериозен успех.

Руският президент отбеляза, че едва ли може да се очаква скорошно снемане на санкциите, тъй като това е политическо решение. "Но никакви заплахи не могат да ни сломят, ако в страната се запазва стабилна вътрешнополитическа ситуация", подчерта Путин.

„Нямаме имперски амбиции, но можем да осигурим достоен живот на руснаците, които живеят зад границата, като развиваме сътрудничеството”, заяви руският президент Владимир Путин по време на пряката линия, на която отговаря в ефир на въпроси на граждани.„На въпроса дали има или няма наши войски в Украйна, ще ви отговоря директно и ясно: В Украйна няма руски войски”, заяви Путин.

„Русия не очаква нищо от киевските власти, освен едно: отношението към нас да бъде като към равностойни партньори във всички сфери на взаимодействие”, заяви президентът и подчерта, че е изключително важно правата на рускоезичното население в Украйна да бъдат спазвани.

Колкото до помощта на Русия за Украйна, той заяви: „Ние помагаме на хората и преди всичко помагаме на украинския народ и това е първо. Второ, ние сме заинтересовани украинската икономика да излезе от кризата, защото това са наши съседи, това са наши партньори и ние сме заинтересовани на нашите граници да има спокойствие и ред, а ние да имаме възможност да установяваме и развиваме икономически връзки с благоденстващ партньор.

„Ръководството и политическата ситуация в една или друга държава от време на време се сменя, но народът остава... Аз изобщо не правя разлика между украинците и руснаците и, общо взето, смятам, че това е един народ”, заяви Путин.

„Смятам, че днешното ръководство на Украйна прави много грешки и резултатът ще е негативен, но това е избор на президента и правителството, каза още президентът на Русия.

„Нямаме намерение да натрапваме на Украйна един или друг начин на поведение”, заяви Путин.

Според него Киев вкарва ситуацията в задънена улица и в Донбас е имало шанс проблемът да се реши по мирен път.

Днешните украински власти със собствената си ръка режат Донбас от Украйна, смята той. И допълни, че Порошенко не му е предлагал да вземе Донбас.

„Ние не виждаме желание в сегашните киевски ръководители да възстановяват нито социалната политика, нито икономиката на Донбас и това е истина. Много говорихме за това, всичко това е записано в минските споразумения, които са подписани от украинска страна и от официалните лица и те трябва да се изпълнява. За съжаление, нищо не се прави”, каза Путин.

Отговаряйки на въпрос, Путин заяви, че война с Украйна е невъзможна. „Изхождам от позицията, че това е невъзможно“, каза той в отговор на въпрос на жителка на граничния град Гуково. Той припомни, че е имало отделни ексцесии, поради падането на украински снаряди на руска територия.

„Но, и тук изхождам от това, че това може да се отнесе към случайностите, към нещастните случаи, а не към опитите от определена територия да се нанесат някакви щети на наши граждани или инфраструктурни обекти“, каза президентът на Русия.

„Ние не трябва да търпим санкциите,

 а да ги използваме, за да излезем на ново ниво на развитие”, заяви руският президент Владимир Путин на въпрос докога ще продължават санкциите на ЕС срещу Русия.Това според руския президент ще стимулира националното производство и ще окаже положително развитие на селското стопанство, което той възприема като част от националната сигурност. Путин отчете още, че санкциите не са се отразили фатално върху промишленото производство и спадът е далеч под прогнозируемия.

„Имаме достатъчно ресурси, и човешки ресурси, и талант на хората, и готовност на хората да работят, познавам тяхната нагласа, но нашата задача е да преминем през този период с най-малко загуби. Ние не трябва да търпим санкциите, а ги да използваме в своя полза”, обобщи Путин на въпроса дали държавата им разполага с достатъчно средства да преодолее санкциите.
2,3 трилиона рубли е предвидила Русия за реализацията на плана за преодоляване на санкците, стана ясно от отговорите на въпросите на руския президент.

„Очите се страхуват, но ръцете го правят”, обобщи Путин подходът на руските власти в преодоляването на последствията от санкциите.
Руският президент отговори и на въпроса на бившия финансов министър Кудрин, свързан с намаляването на ръста на икономиката. „Това е правилно, трябва да имаш глава, за да правиш грамотно икономическа политика, но трябва да имаш и сърце, за да виждаш как живеят хората”, заяви Путин, обосновавайки тезата си, че акцентъта трябва да е върху социалната политика, а не свиването на разходите за нея и рестрикциите, за които агитират либералите. И допълни, че ако не виждат реалния живот, управлението ще се срине до положението от 90-те години на миналия век, когато властта е изгубила доверието на хората и ще й трябват още повече пари, за да овладее последствията.

Путин изрази съмнение, че САЩ, Европейската комисия и цялата еврозона ще се справят със сегашните си проблеми. "Държавният дълг на САЩ надхвърли брутния им национален продукт, а това крие опасности за целия свят", посочи Путин.

На констатациите на граждани, че вносната продукция продължава да влиза в страната за сметка на руската, само че на значително по високи цени и че „ние знаем как изглеждат тези ябълки”, както се изрази гражданинът по повод на полските ябълки, Путин отговори: „Вие трябва да знаете как изглеждат тези митничари, които допускат такива ябълки”.

Путин оцени убийството на Немцов

 като „трагично и позорно явление”. Специалните служби разследват добре и оперативно убийството на политика", смята президентът на Русия. Путин заяви, че ако това убийство е поръчково, поръчителите ще станат известни по време на разследването. Президентът обясни, че Борис Немцов е бил крайно опозиционно настроен спрямо него, но двамата са имали добри отношения.

Той заяви още, че би се отнесъл положително, ако опозиционерите, които в момента работят в различни властови структури, след следващите избори влязат в парламента на Руската федерация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5083 |07.04.2015 Путин втори в топ 10 на най-влиятелните политиците . 10| 4761 |27.03.2015 75% от руснаците биха гласували за Путин . 10| 5316 |18.03.2015 Путин и 100 000 празнуват 1 г. от анексирането на Крим . 20| 6831 |16.03.2015 Путин отвлечен от извънземни?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads