Реклама / Ads
7| 5950 |20.10.2012 СВЯТ

Ромнезията се лекувала с Обамакеър

.
Мит Ромни и Барак Обама Източник: интернет
Американският президент Барак Обама превърна името на съперника си в диагноза, като обвини Мит Ромни, че страда от Ромнезия, защото набляга на умерени позиции, вместо консервативните, които застъпваше по време на републиканските първични избори.
 

Пред около 9000 души в ключовия щат Вирджиния Обама вчера заяви, че Ромни се отмята от консервативните си обещания. „Той забравя какви бяха собствените му позиции и залага на това, че и вие ще забравите. Искам да кажа, че толкова много се променя, дава заден ход, бие отбой, че трябва да поставим диагноза на състоянието, през което преминава. Мисля, че се нарича Ромнезия”, каза Обама. Думите му бяха посрещнати с одобрителни викове и аплодисменти от публиката, предаде Ройтерс, цитиран от „Дарик”.

Проучване на общественото мнение на Уолстрийт джърнъл, Ен Би Си нюз и Марист вчера показа, че демократът води в Айова с осем пункта и в Уисконсин с шест. Друга анкета обаче  показа преднина на Ромни от един пункт в Айова. Социологическо проучване на Си Ен Ен и ОРК интернешънъл след втория президентски дебат показа, че 49% от вероятните избиратели в решаващия щат Флорида подкрепят Ромни и 48% - Обама. Всекидневният онлайн сондаж на Ройтерс/Ипсос даваше преднина на Обама с три пункта през по-голямата част от седмицата. Президентът вчера отново беше  начело с 4 пункта.

По време на кампанията, концентрирана предимно върху икономиката, новите данни за безработицата в щатите може да даде тласък на Обама в някои от най-важните. Безработицата е намаляла през септември в ключовите Флорида, Невада, Охайо и Айова. Във Вирджиния остава стабилна - 5,9% трети пореден месец.

Обама разви нашироко темата за Ромнезията в предградието на Вашингтон в Северна Вирджиния, като описа симптомите, използвайки позициите на Ромни за абортите и данъците за богатите,

„Ако кажеш, че ще защитаваш правото на жената да избира, а се изправиш на първичен дебат и твърдиш, че ще се радваш да подпишеш акт, който поставя извън закона това право да избира във всички случаи - човече, наистина имаш Ромнезия! Щом в началото на годината кажеш, че ще дадеш данъчни облекчения на горния 1%, а после на дебата заявиш: Не зная нищо за данъчни съкращения за богаташите - трябва ти термометър да си измериш температурата, защото вероятно имаш Ромнезия”, каза президентът.

Обама добави, че лек за ромнезията е неговата програма за преструктуриране на здравеопазването от 2010 г., която републиканците кръстиха Обамакеър.
Щабът на  Ромни отвърна на атаката, като заяви, че Обама, който отдели особено внимание на жените напоследък, води политика, която ощетява именно тях. „Жените не са забравили как страдаха през последните четири години от икономиката на Обама с по-високи данъци, по-висока безработица и рекордни равнища на бедност”, заяви Барбара Комсток.

Обама не за първи път използва игра на думи с името на противника си, за да трупа политически точки и да стимулира привържениците си. Той го нарече Ромни Худ заради данъчните му предложения, които ограбвали обикновените американци, за да облагодетелстват богатите, допълва БТА.

Диагнозата на хроничното отмятане вчера веднага стана ключова популярна фраза  в социалните медии. Тя обаче не е измислена от щаба на Обама - появи се във Facebook и беше използвана от либерални блогове и вестникарски колумнисти.

Обама се усамоти със съветниците си в резиденцията Кемп Дейвид за уикенда, за да се подготви си за дебата на 22 октомври за външната политика. Ромни ще стори същото във Флорида.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4968 |19.10.2012 Еврозоната прави банков съюз; ЕЦБ контролира 6000 банки . 1| 5004 |18.10.2012 40 000 протестират в Атина . 0| 5319 |18.10.2012 21-годишен щял да взриви Федералния резерв в Ню Йорк . 2| 5620 |17.10.2012 Този път Обама надделя над Ромни в дебата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads