Реклама / Ads
3| 3362 |14.03.2023 НОВИНИ

Русия и Китай заплашват света с хаос, смята Лондон

.
Китай е огромно предизвикателство за световния ред, посочват от Великобритания в актуализацията на външнополитическата си рамка. Освен това Лондон посочва, че сигурността на Острова зависи до голяма степен от резултатите от войната в Украйна.
 

Обновяването на британския план за сигурност и международна политика, публикувано в понеделник, предупреждава за задълбочаващото се партньорство на Китай с Русия и нарастващото сътрудничество на Москва с Иран след началото на руската инвазия. С позицията си Великобритания втвърдява официално позицията си спрямо Пекин и Москва за пръв път от две години насам. През 2021 г. Китай бе описан като "системен конкурент".


Китай обаче все още не е описан като заплаха и това по всяка вероятност ще разочарова мнозина в Консервативната партия на премиера Риши Сунак. Те вярват, че обещанието му да похарчи допълнителни 6 милиарда долара за отбрана е недостатъчно, за да подкрепи Украйна, без това да изложи на риск Великобритания. От допълнителните разходи за отбрана на Великобритания 3 милиарда паунда ще отидат за ядрени проекти, включително помощ за Австралия да построи ядрени подводници. Тъй като Сунак е под натиск да направи повече, за да помогне на министерството на отбраната да се бори с инфлацията и да замени оръжията, изпратени в Украйна, два милиарда лири ще отидат за попълване и увеличаване на конвенционалните запаси и инвестиране в инфраструктура за боеприпаси.


Актуализираният документ гласи: 


"Китай под управлението на Китайската комунистическа партия (ККП) представлява определящо епохата и системно предизвикателство с последици за почти всяка област от правителствената политика и ежедневния живот на британците".


Макар да подчертаваше, че Великобритания ще засили защитата на националната си сигурност, правителството каза, че предпочитанията му са за по-добро сътрудничество и разбирателство с Пекин, признавайки неговата икономическа мощ.


Най-острата заплаха обаче според Лондон на този етап остава Русия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3184 |13.03.2023 Анатолий Носатий: За Молдова няма ”непосредствена военна заплаха”, тя е обект на ”хибридна война от Русия” . 4| 2883 |13.03.2023 Русия удължава ”зърнената сделка” с 60 дни . 4| 3119 |13.03.2023 Нидерландия затяга ограниченията върху износа на чипове за Китай . 17| 3205 |13.03.2023 Русия внесе законопроект за повишаване на минималната възраст за военна служба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads