Реклама / Ads
0| 4843 |23.11.2010 СВЯТ

Северна Корея откри огън срещу Южна

.
Севернокорейската армия откри огън с артилерия по морето в близост до спорната си западна граница с Южна Корея, при което загина един и пострадаха поне 30 войници, съобщи CNN, позовавайки се на агенция „Йонхап“.
 

Ранени са и двама цивилни. По информация на „Ройтерс“ трима морски пехотинци са в тежко състояние. Поне 200 снаряда са паднали на обитаемия южнокорейски остров Йонпьон. Южна Корея има военноморска база на острова, като военните са отвърнали на стрелбата. Жителите на Йонпьон са получили инструкции да се евакуират.

Обстрелът е започнал около 2:30 часа местно време. Над 60 къщи са в пламъци. Армията на Южна Корея е повишила нивото на тревога до най-високото за невоенна ситуация, отвърнала е с около 80 артилерийски снаряда и е изпратила военни самолети F-16 в района. Смята се, че обстрелът е в отговор на провежданите от Сеул редовни военни учения, в които участват около 70 хиляди войници.

Правителството на Южна Корея провежда извънредно заседание в специален бункер. По непотвърдена информация на източници от азиатските финансови пазари, лидерът на КНДР Ким Чен Ир е починал. Все още не е ясно дали тази информация отговаря на истината и дали има връзка с обстрела.

Китай изрази загриженост във връзка с размяната на огън между Северна и Южна Корея и призова двете страни да работят за мир и стабилност на Корейския полуостров, предаде АФП. „Надяваме се участващите страни да направят повече за допринасяне за мира и стабилността на Корейския п-в”, коментира по повод на инцидента говорителят на китайското външно министерство Хон Лей. Хон допълни, че Китай търси допълнителна информация за сблъсъка, заявявайки, че „ситуацията трябва да бъде потвърдена”.

Двете държави все още се намират в състояние на война, тъй като през 1953г. е подписано единствено примирие. Западната граница в Жълто море е причина за голяма част от конфликтите между Северна и Южна Корея, като по-рано през тази година южнокорейски военен кораб беше потопен от севернокорейска подводница
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4994 |18.11.2010 Откриха бомба в самолет за Мюнхен . 1| 5391 |10.11.2010 Агджа: Ватикана ми поръча покушението срещу папата . 0| 4914 |09.11.2010 900 арестувани при операция срещу детската проституция в САЩ . 0| 4667 |08.11.2010 САЩ и Индия единни срещу тероризма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads