Реклама / Ads
5| 5664 |24.07.2010 СВЯТ

Северна Корея пред ядрена война със САЩ

.
Корейската армия готова за война Източник: storage1.tomsknet.ru
Свещена война е готова да обяви на САЩ Северна Корея. Заплахата е в отговор на „дръзките“ съвместни военни маневри между САЩ и Южна Кория, които трябва да започнат в неделя, предадоха Ройтерс и АФП.
 

Северна Корея е готова да предприеме „ответна свещена война“ и да прибегне до „мощни ядрени възпиращи действия“, съобщи тази нощ официалната севернокорейна информационна агенция КЦТА, цитирайки Комитета за национална отбрана.

„Всички тези военни маневри не са нищо друго освен чисти провокации, които целят да задушат Корейската народнодемократична република със силата на оръжието“, се посочва в съобщението на агенцията. „Армията и народът на КНДР ще се противопоставят с мощни ядрени възпиращи действия на най-големите ядрени военни учения, организирани някога от САЩ и силите на тяхната южнокорейска марионетка“, допълва още севернокорейската агенция.
В армията на Северна Кория е обявена бойна готовност. Населението е предупредено за възможен военен конфликт.

В изявлението Комитетът за национална отбрана отново отрича, че Северна Корея стои зад потопяването южнокорейския боен кораб „Чхонан“ в Жълто море на 26 март, уточнява БТА. В започващите в неделя четиридневни военноморски и военновъздушни учения ще вземат участие около 8000 американски и южнокорейски войници, около 20 кораба и подводници и около 20 бойни самолета, включително американският самолетоносач „Джордж Вашингтон“.

В отговор Вашингтон заяви, че не иска да се въвлича във „война на думи“ със Северна Корея, предаде Ройтерс. „Нямаме желание да водим война на думи със Северна Корея. Това, което очакваме от Северна Корея, е не толкова провокативни изявления, а по-конструктивни действия и готовност за преговори“, заяви говорителят на Държавния департамент Филип Кроули по повод севернокорейската заплаха.

Маневрите ще се играят по западното крайбрежие на Южна Корея в Японско море.

От своя страна Пекин изрази безпокойство от опасността Северна Корея наистина да започне военни действия, последиците от които е трудно да се предвидят. Китайската дипломация се опитва да съдейства за диалог между Пхенян и Вашингтон.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7494 |23.07.2010 Венецуела и Колумбия пред война . 7| 4940 |13.07.2010 Кастро отсече: Ще има ядрена война . 4| 5951 |03.06.2010 Двете Корeи - на прага на война . 1| 5087 |25.05.2010 Двете Кореи на ръба на войната?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads