Реклама / Ads
0| 5287 |03.02.2011 СВЯТ

В Сирия готвят "дни на гнева"

.
След като милиони хора излязоха на протести в Египет, в социалните мрежи „Фейсбук” и „Туитър” се появиха първите призиви за протести и в Сирия, съобщават световните информационни агенции.
 

Авторите на призивите предлагат в цялата страна в петък и събота да се проведат „дни на гнева”, а някои са готови да излязат на протест още днес пред сградата на парламента в Дамаск.

Социалната мрежа „Фейсбук“ е забранена в Сирия, което прави доста трудно организирането на протести. Досега над 2 500 души са се присъединили към призива. Други 850 са се включили в групата, подкрепяща президента Башар Асад. В посланията си призоваващите към митинги „борци за свобода“ посочват, че не са против личността на президента, който управлява от 2000 г.

Самият Асад изпревари анонимните организатори на митингите и обяви, че се готви да проведе важни политически и икономически реформи. Той заяви намерението си да проведе общински избори, като привлече и неправителствени организации и внесе изменения в Закона за печата.

Световни медии коментират, че сирийските медии широко отразяват случващото се в Египет, явно симпатизирайки на демонстрантите и опозицията. Самият сирийски лидер определи събитията в редица страни от Близкия изток като „навлизане на Близкия изток в нов исторически период“. Той призова арабските лидери да застанат очи в очи с исканията на народа и да започнат бързо подобряване на икономическата ситуация.

По думите на Башар Асад революциите по улиците на арабските градове демонстрират стремежа на хората към промяна. Той определи обстановката в Сирия като стабилна, защото страната не е свързана тясно със САЩ и Израел. Сирийското правителство вече предприе първа стъпка за подобряване живота на хората, като отдели субсидия от 255 милиона долара за това.

Роденият през 1965 г. Асад е син на бившия сирийски президент Хафез Асад. Първоначално за наследник на президентския пост е сочен по-големият му брат Базил, който обаче загива при автомобилна катастрофа през 1994 г. Башар Асад се завръща в Сирия от Лондон, където учи медицина. Завършва военно образование и се отдава на дипломатическа кариера.

На 10 юни 2000 г. умира баща му Хафез Асад. Следва бърза промяна в конституцията на Сирия, с която се сваля изискуемата възраст за заемане на президентски пост от 40 на 34 г. На 10 юли с.г. Башар Асад е избран чрез референдум за държавен глава на Сирия. На провелия се на 27 май 2007 г. референдум той е преизбран за нов 7-годишен мандат.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5178 |26.10.2010 Готвят финансов трибунал в Хага . 1| 5322 |25.07.2010 Чавес: САЩ ми готвят атентат . 0| 4567 |06.03.2010 В САЩ готвят нова стотачка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads