Реклама / Ads
0| 4288 |11.02.2019 СВЯТ

Сръбската опозиция подкрепи протестите срещу президента Вучич

.
Александър Вучич Източник: БГНЕС
Сръбската опозиция бойкотира парламента и подкрепи протестите срещу президента Александър Вучич. Организаторите на протеста, който редовно събира до 20 000 души, засега отказват да застанат зад която и да било партия. Протестиращите настояват Вучич да премахне хватката си върху медиите и за справедлива рамка за избори.
 

Най-големият опозиционен блок в Сърбия в понеделник започна бойкот на националния и местните парламенти в проява на солидарност с протестите срещу президента Александър Вучич, съобщи ДПА.

 

Протестите се провеждат в Белград всяка събота от началото на декември и в последните седмици в над 20 други сръбски градове. Мотото "1 от 5 милиона" бе измислено, след като Вучич отхвърли протестите, като каза, че той няма да се огъне, "дори и вие да сте 5 милиона".

 

Ние няма да участваме, докато исканията от протестите "1 от 5 милиона" не бъдат изпълнени и не бъдат създадени условия за свободни и честни избори, заяви в декларация Съюзът за Сърбия.

 

Организаторите настояват Вучич да премахне хватката си върху медиите и за справедлива рамка за избори. Като президент Вучич има малко формални права, но контролира медиите и икономиката чрез неговата Сръбска прогресивна партия, която доминира в парламента и в която той фактически е недосегаем авторитет. Ние не искаме да бъдем част от фасадна демокрация и да осигуряваме легитимност на един тоталитарен режим, който задушава цялата опозиция и третира политическите съперници като врагове на държавата, заяви Съюзът за Сърбия.

 

Този съюз обединява около двайсетина партии и движения от различни части на политическия спектър. Организаторите на протеста, който редовно събира до 20 000 души, засега отказват да застанат зад която и да било партия, включително и зад Съюза за Сърбия. Те посочват, че повечето опозиционни политици са управлявали преди идването на власт на Вучич през 2012 г. и не са въвели реформи, които да предотвратят злоупотребите и корупцията в правителството, съобщава бТВ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4391 |05.02.2019 Канада и още 11 латиноамерикански държави подкрепиха Гуайдо . 0| 3895 |30.11.2018 Лидерът на опозицията в Черна гора е арестуван . 1| 4672 |15.09.2018 Вучич смени началника на Генералния щаб на сръбската армия . 0| 3637 |13.09.2018 САЩ официално подкрепи Договора между Македония и Гърция за името

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads