Реклама / Ads
0| 4779 |18.04.2018 СВЯТ

Заев уверен, че Скопие ще получи дата за преговорите за присъединяване

.
Зоран Заев
Върховният представител за външната политика и сигурността на ЕС Федерика Могерини изрази оптимизъм, че спорът за името може да бъде решен до срещата на върха на ЕС, в която държавите-членки ще решават за даване на дата за започване на преговорите, съобщава БГНЕС.
 

"Съветът на ЕС ще се състои края на юни, за да стигне до това решение. Няма да спекулирам за решенията, които 28-те членове ще вземат през юни, защото все още имаме време. Имаме някъде два месеца и половина до тази среща на високо равнище и времето трябва да се използва позитивно и смело, както го направихме през последните 10 месеца. Направихте стъпки, които бяха немислими преди 10 месеца. Ето защо съм оптимист. Има време и то може да се използва, както беше използвано от ваша страна и от страната на Гърция в тези месеци и седмици на преговори и разговори.

 

Надявам се, че резултатът е възможно. Не мога да вляза в съдържанието на този въпрос, защото това е двустранен въпрос, но мисля, че Европейският съвет определено може да вземе положително решение. В противен случай няма да дадем препоръка, ако сметнем, че не е така", каза Могерини. Тя коментира изявлението на гръцкия външен министър Никос Кодзияс, че няма достатъчно време за решаването на спора за името до срещата на върха на НАТО, под което пък на свой ред се подразбира, че Македония няма да получи и дата за преговори с ЕС.

 

От своя страна министър-председателят Зоран Заев подчерта, че е уверен, че Македония ще получи дата за началото на преговорите за присъединяване.

 

"Убеден съм, че ще получим дата за преговори, защото това, което сме постигнали досега с Гърция, наистина гарантира това. Всички ще се радваме, ако намерим решение и вярвам, че това е възможно. Видяхте, че имам основание да бъда оптимист, а и Федерика заедно с мен, защото вярвам, че оптимизмът наистина помага в намирането на решения, дори и на такива чувствителни въпроси", каза премиерът Заев, отговаряйки на същия въпрос.

 

Той добави, че изявлението на Кодзияс е свързано с НАТО, но подчерта, че не трябва да се забравя, че Македония има право на автоматична покана, която не е обвързана с юлската среща.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6838 |23.03.2018 Гръцкият външен министър e в Скопие заради името на Македония . 3| 4979 |19.02.2018 Георгиевски: България оказва натиск върху Скопие за Гърция . 0| 4703 |02.02.2018 Две земетресения в Скопие . 8| 5238 |09.01.2018 Легендарният Микис Теодоракис: Атина да не приема термина ”Македония” в спора със Скопие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads