Реклама / Ads
2| 5247 |05.05.2020 СВЯТ

Западните служби: Медиите на Тръмп сеят слухове за произхода на COVID-19?

.
Групата на петте западни разузнавания опроверга твърденията за доказателства, че Китай е скрил важна информация за коронавируса.
 

Няма доказателства, че инфекцията е била изпусната от лаборатория в Ухан, твърдят членовете на “Five Eyes” - разузнавателните служби на САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зeландия. Те опровергаха информацията пред “Гардиън”, след като преди дни американска медия, близка до Белия дом, разпространи слухове за доклад в обем на 15 страници, според който Китай е унищожила съществена информация за възникването на коронавируса и началото на епидемията.

 

Ретроспекция на събитията

 

Точно преди два дни в американски медии бе разпространена информация за мистериозен доклад, изготвен от пет западни разузнавателни служби, познати като групата Five Eyes. В документът се твърди, че Китай умишлено е крила и унищожила доказателства за избухването на епидемията.

 

Впечатление обаче правят изданията, в които информацията плъзна. Тя бе първоначално разпространена от австралийското издание е The Saturday Telegraph, което бе усложливо цитирано от Fox News - телевизионният канал, известен като “палето на Тръмп”. Медията е изключително услужлива на сегашната администрация и често приглася на американския държавен глава в твърденията му за “фалшивите новини”, разпространени в опозиционни на властта медии.

 

Така изненадващо в същите тези медии се появи и докладът, който хвърля огромна вина върху Китай. Тръмп остро критикува азиатската държава и упорито я сочи като главен виновник за пандемията от COVID-19. Той непрестанно твърди, че вирусът е бил създаден в лаборатория, макар организации няколко пъти да опровергаха подобни твърдения.

 

Само два дни по-късно същата организация, уж изготвила доклада, опроверга информацията за каквито и да било доказателства, които да наклонят везната в полза на обвиненията срещу Китай. Шпионските агенции в действителност вярват, че азиатската държава не е била напълно прозрачна относно разпространението на коронавируса в Ухан, но в същото време не желаят да се намесват в ескалиращия международен скандал.

Източници на организацията от Австралия твърдят пред “Гардиън”, че е много вероятно тези слухове да са дошли именно от САЩ. За подобен доклад не знаят и от британските служби.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4734 |12.03.2020 Тръмп, медиите и коронавирусът: Войната започна . 1| 5302 |05.07.2019 Германия и Полша поискаха евроинтеграция на Западните Балкани . 1| 4214 |09.05.2019 Могерини: Западните Балкани трябва да бъдат приоритет за ЕС . 0| 4197 |27.11.2018 Медиите в Гърция стачкуват, не излъчват новинарски емисии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads