Реклама / Ads
0| 3511 |06.03.2021 СВЯТ

Защо се разбунтува Сенегал?

.
Източник: Reuters
Продължаващите четвърти ден тежки размирици в сенегалската столица Дакар взеха 4 жертви, след като опозиционният лидер Усман Сонко беше арестуван в сряда.
 

Негови привърженици излязоха на улиците и се сблъскаха с полицията, след като политикът беше обвинен в нарушаване на публичния ред и изнасилване на млада жена, работеща в козметичен салон.

 

Мизерията, политическото недоволство и икономическата криза, породена от пандемията, се превърнаха в допълнително гориво за размириците.


.
Снимка: Reuters

 

Ситуацията ескалира вчера, когато стотици млади хора се конфронтираха с органите на реда. Протестиращи хвърляха камъни по полицията, а тя отвръщаха със сълзотворен газ.

 

Пряк свидетел на протестите в Дакар сподели пред bTV, че макар и да подкрепя опозицията, оценява факта, че полицията се е опитала да предотврати нарастващото напрежение. По думите му използването на куршуми не е било насочено към протестиращите, а е било с цел разпръскване на групите.


.
Снимка: Reuters

 

Сенегалецът, който пожела да остане анонимен, разказа, че не може да сподели видео, поради притеснения за сигурността си.

 

„Телевизията е в ръцете на властта, но „Фейсбук“ и социалните мрежи са малко по-свободни… Въпреки това не може да публикуваме свободно снимки и видео клипове от бунта”, каза той за българската медия.

 

Вътрешният министър на Сенегал Антоан Диом съобщи, че правителството осъжда актовете на насилие по време на протестите и обвини Сонко в подклаждане на размириците.

 

Политикът се изправи пред съда в петък и депутатският му имунитет беше свален. Опозиционният лидер отрече всички обвинения повдигнати срещу него, а привържениците му обявиха, че те са политически мотивирани. Усман Сонко е един от основните кандидати за президентските изборите в Сенегал през 2024, след като остана трети по време на вота през 2019 г.


.
Снимка: Reuters

 

Сенегал е държава в Западна Африка с население от малко над 15 милиона души. Страната осъществява един от най-успешните постколониални преходи. Смятана е за една от най-демократичните държави в Африка със стабилна икономика и ръст на БВП над 6%. годишно

 

Повторното избиране на президента Маки Сал и  пандемията обаче разклащат политическата и икономическа сигурност на Сенегал и са една от причините за размириците.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4215 |20.08.2019 Украинец отвлече деца и ги изнасили, защото обиждали сина му . 1| 4954 |15.06.2018 Тръмп: Обама загуби Крим, защото Путин не го уважаваше . 0| 4593 |04.06.2018 Тръмп: Мога да се самопомилвам, ама защо да го правя? . 4| 7270 |29.03.2018 Глас от пожара в Кемерово: ”Мамо, защо не ни спасяват?”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads