Реклама / Ads
0| 5537 |24.12.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

5 бона глоба за фалшив автопреглед

.
Въвеждат се строги мерки и към инструкторите Източник: Вяра Йовева
Глобите за фиктивни прегледи на автомобили и нарушения при провеждане на шофьорски изпити ще бъдат от по 5000 лв., съобщи министърът на транспорта Александър Цветков.
 

Това стана след заседание на кабинета, на което бяха приети промени в Закона за движение по пътищата, предаде БТА. Чрез промените се въвеждат пакет от мерки, които ще осигурят противодействие на нарушенията като например фиктивното явяване на преглед, отбеляза министърът. Той уточни, че лична отговорност ще имат лицата, които извършват прегледите, като се въвежда специален регистър. Досега глобата е била от 100 до 1000 лв.

Въвеждат се строги мерки и към инструкторите, като се създава възможност за отнемане на правата за извършване на дейността на тези, които са допуснали нарушение при провеждане на обучение.
Ще се създадат условия за сериозен контрол при провеждането на изпити за правоспособност, каза още Цветков, който потвърди, че към мерките влизат въвеждането на видеонаблюдение както при изпита в залата, така и на практическия изпит.

Това, както и въвеждането на електронно съставяне на листовките, както и изпит на компютър, се прави с цел елиминиране на субективния фактор и явлението черен пазар на книжки. По думите на министъра смущаваща е статистиката, че 15 000 души годишно получават книжки на черния пазар, цитира го "Фокус".

Няма основание да поскъпват нито техническите прегледи, нито изпитите за шофьори заради техническите устройства, които ще се използват, бе категоричен той. Удостоверяване на присъствието на автомобила в техническия пункт ще става с уеб камери на достъпна и приемлива цена, това не може да води до оскъпяване на прегледите, които се извършват, каза Цветков.
По отношение на изпитите за шофьори той посочи, че камерата при практическия изпит ще е собственост на „Автомобилна администрация” и ще се носи от нейните служители. Няма да бъдат преглеждани всички видеозаписи, а ще се правят контролни проверки и то не от едно и също лице, а от комисии.

Ако се стигне до отнемане на лиценз за нарушения, това се предвижда да бъде за постоянно. Целта на промените е да се преустановяват фиктивните прегледи и фиктивните курсове, уточни Александър Цветков.

Новите текстове в закона предвиждат още занапред психоизследванията да излязат от администрацията и да бъдат извършвани от групови практики за медицинска помощ, в които има поне един психолог; лечебни заведения и диспансери за психични заболявания. Предлага се второто и третото психологически изследвания да се извършват от областни експертни комисии, организирани в многопрофилните транспортни болници, а методическото ръководство да се осъществява от централна експертна психологическа комисия, организирана в Националната многопрофилна транспортна болница „Цар Борис III” в София.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5307 |03.12.2009 Узаки Зорбас отнесе глоба от над 1 милион лева . 2| 4991 |26.10.2009 5,584 млн. лв. глоба за „Райфайзенбанк България” . 3| 5455 |13.10.2009 Източвали с фалшиви фактури порт Бургас . 1| 4767 |03.04.2009 Срещата на Г20 приключи със съгласие за създаване на глобален финансов борд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads