Реклама / Ads
4| 5268 |10.07.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Акценти от новините за имоти

.
Спират градежите в градинки и паркове, Общо 14 жилищни сгради са одобрени за демонстрационно обновяване, Избират изпълнители по проект за 4 млн. USD, Над 550 сигнали и жалби са постъпили в строителното министерство до юли, това са част от имотните новини тази седмица.
 
Спират градежите в градинки и паркове, съобщава в. Монитор.

Предназначението на съществуващите зелени площи в градовете или на части от тях няма да може да бъде променяно, предвиждат промени в Закона за устройство на територията, които ще бъдат приети на второ четене в скоро време.

Общинските съвети ще приемат наредба за изграждането и опазването на зелената система на територията на общината. Според обсъдените промени всички бъдещи строежи трябва да се проектират така, че да има осигурена достъпна среда за хората с увреждания. Влезли в сила подробни устройствени планове няма да могат да се изменят с цел узаконяване на незаконно изградени строежи или за промяна на предназначението на терени, определени за зелени площи. Заварените обекти, чието строителство е започнало до влизането в сила на закона, да се довършват по досегашния ред, а по желание на възложителя ¬ по този закон, предвиждат текстове в законопроекта.

Общо 14 жилищни сгради са одобрени за демонстрационно обновяване, съобщи Инвестор.

Общо 14 са одобрените сгради за участие в проект “Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради”, съобщи пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Те се намират в общините Благоевград, Бургас, Габрово, Добрич, Сандански и София. Разходите за техническо и енергийно обследване, за проектна документация, съгласуване и издаване на строителни разрешения ще бъдат осигурени за сметка на проекта. На собствениците ще бъде осигурена субсидия, покриваща изцяло стойността на строително-монтажните работи за обновяване на общите части, свързани с безопасността на сградата. До 20% ще бъде субсидията за строително-ремонтните дейности за обновяване на отделните жилища. Като допълнителен стимул, едновременно с обновяването на жилищния блок, проектът ще осигури благоустрояване на междублоковите пространства съвместно с общините. Очаква се конкурсите за техническо и енергийно обследване на сградите да бъдат обявени през следващия месец, а през септември да стартират строителните дейности. Проектът е съвместна инициатива на МРРБ и Програмата на ООН за развитие.

Изпълнението му цели да подпомогне старта на Националната програма за обновяване на жилищни сгради в България.

Избират изпълнители по проект за 4 млн. USD, четем във в. Пари.

Близо 4.05 млн. USD ще заделят държава, общини и собственици по първия проект за цялостно саниране на 14 жилищни блока в страната, съобщи Цвета Наньова от програмата за развитие на ООН (ПРООН). Интерес Над 10 дружества са заявили интерес да направят техническо и енергийно обследване на избраните жилищни блокове. Очакваме процедурата по избор да приключи до месец, съобщи Наньова. До началото на есента се планира конкурс за изпълнители на дейнос¬тите по саниране. Ако това стане, те може да започнат още в края на септември. Сроковете за провеждане на процедурите обаче зависят от бързината, с която собствениците на жилища в 14-те блока ще препотвърдят участие в проекта. Подбор Сградите, които ще бъдат обновени, са разположени в 6 града - пет от тях са в Бургас, по две в Габрово, Добрич, Благоевград и София и една в Сандански.

Те са подбрани между 30 жилищни блока, чиито собственици са заявили готовност да участват в проекта. Общините са поели ангажимент да благоустроят пространствата около блоковете, като оформят зелени площи, паркинги, детски площадки. За целта по предварителни изчисления те ще отпуснат малко над 608 000 USD. Най-голям е делът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което ще осигури близо 1.89 млн. USD, а ПРООН - 270.3 хил. USD. Средствата ще се използват за обследване на сградите, подготовка на проекти, обновяване на общите части и 20% субсидия за всеки апартамент. Очаква се самите собственици да участват с общо 1.28 млн. USD.

Над 550 сигнали и жалби са постъпили в строителното министерство до юли, пише в Инвестор.

Над 550 писма, сигнали, жалби и молби от граждани, органи на местната власт, обществени организации и инициативни комитети са регистрирани в Инспектората на Министерството на регионалното развитие и благоустройството през първото полугодие на 2007 г. В момента се работи по 79 от тях, съобщиха от пресцентъра на строителното министерство. Основна част от сигналите и жалбите са свързани с устройството на територията и в частност със законосъобразността на извършено строителство. Над 200 са възложените на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) проверки за законността на строителството. Образувани са над 170 административни и административно-наказателни производства от органите на ДНСК по материали, предоставени от инспектората. Изготвена е експертиза по повод образуваната във Върховната административна прокуратура преписка за законосъобразността на извършеното строителство в курортен комплекс “Слънчев бряг – изток”. Експертизата е доказала, че допуснатото ново строителство накърнява държавния и обществен интерес и създава условия за бъдещи конфликти. От ДНСК са образувани съответните административни и административно-наказателни производства срещу установените нарушители. В голяма част от сигналите и жалбите на гражданите има твърдения за корупционни действия. При извършените проверки е установено, че реално в един от сигналите съществуват съмнения за подобни дейности. Без движение са оставени 12 писма, тъй като са анонимни или свързани с междуличностни и семейни взаимоотношения, уточняват от МРРБ.

Вложения в земя донесоха 50% лихва, съобщава в. Сега.

Изненадващо компании, инвестиращи в земеделска земя, излязоха начело в класацията по доходност и донесоха на инвеститорите по около 50% "лихва" за първите шест месеца на годината. Това показва сравнение на цените на акциите на дружествата със специална инвестиционна цел - АДСИЦ, направено от специализирания финансов сайт www.profit.bg. Най-голяма доходност за периода регистрира "Елана фонд за земеделска земя" - 50.39%, следвана от "Адванс терафонд", чиито акции са се качили с 48.8%. Според последната статистика на Комисията за финансов надзор, която е към края на 2006 г., в земеделската земя са се прицелили само 6 дружества срещу 28, които залагат на други недвижимости - сгради, офиси и т.н. Книжата на "ФеърПлей пропъртис" са донесли доходност от 46.53%, тези на "Агро финанс" - 43%, а на "Трансинвестмънт" - 42.86%. Най-голямо поевтиняване се регистрира при "Булгериън инвестмънт груп" - с 35%, и дружеството с най-голяма пазарна капитализация "Софарма имоти", което отбелязва 34.6% спад. Между данните за доходността на фондовата борсата и profit.bg има разминавания, защото специализираният сайт прави изчисленията по собствен метод, обясниха оттам. Според сайта на фондовата борса цените на книжата "Софарма имоти" не са спаднали, а дори са се покачили с около 25% за шестмесечието, но от profit.bg уточниха, че разликата се дължи на отчитането на увеличението на капитала на дружеството. В АДСИЦ могат да инвестират както големи компании като банки, застрахователи, пенсионни фондове, така и граждани с по-малки суми.

"ФН" 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4585 |13.06.2007 Над 300 млн. евро похарчили чужденци за имоти у нас . 0| 4984 |08.06.2007 Преглед на новините за имоти . 0| 7730 |31.05.2007 Иван Горанов, управляващ съдружник в Home for you: Естественият подбор ще отсее фирмите за имоти . 0| 5529 |24.05.2007 Руснаците втори на опашката за имоти в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads