Реклама / Ads
3| 5394 |31.10.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

България е на 79 място по конкурентноспособност

.
Първото място заема американската икономика, следвана от швейцарската сочи годишният доклад на Световния икономически форум.
 

България е на 79 място по конкурентноспособност, сочи годишният доклад на Световния икономически форум, представен на пресконференция днес. Първото място се държи от американската икономика, следвана от швейцарската, икономиката на Дания и Швеция. Сред първите десет са Германия, Сингапур, Япония, Великобритания и Нидерландия. Най-конкурентноспособнa сред страните от Централна и Източна Европа е Естония -27-ма. Румъния е преди България - 74-то място. Страната ни продължава да отстъпва от позициите си в сравнение с предходната година, когато е заемала мястото, на което в момента е северната ни съседка. Причините за това се свързват с някои негативни оценки на представителите на бизнеса за ефективността на институциите - безпристрастност на съдебната система при решаване на търговските спорове, корупция, неефективна борба с организираната престъпност, недостатъчна защита на интелектуалната собственост, липса на прозрачност при обществените поръчки.
Друг фактор, който допринася за неблагоприятното класиране, е слабото представяне по отношение на технологичното развитие (65- място) и иновативния потенциал (88-мо място). Тук най-добро позиции сред новоприсъединилите се към ЕС държави има Чешката република (27-мо място).
Страната ни е назад по редиза показатели - например публичните разходи за научни изследвания са 0,38 на сто от БВП, при 0,65 на сто средно ниво за 25- членки на ЕС (без България и Румъния). Разходите на бизнеса за научно-изследователска дейност е 0,11 на сто при 1,20 на сто за ЕС (отново без България и Румъния).
Страната изостава и по отношение на качеството на базистната инфраструктура - 84-та позиция. България показва добри резултати в макроикономическо развитие - 47 позиция. Но благоприятната макроикономическа среда сама по себе си не може да доведе до динамичен икономически растеж и високо ниво на конкурентноспособност. Отсъствието обаче може да попречи на перспективите за устойчиво развитие.
Без реформа на макро ниво, растежът, генериран от успешна макроикономическа политика, е нетраен и трудно би довел до нарастване на БВП на човек, стана ясно на пресконференцията днес. Необходими са реформи, които да доведат до повишаване на производителността и конкурентноспособността на фирмите. Когато се повиши производителността, може да се очаква и повишение на заплатите. Създаването на повече възможности за предприемачите и нови работни места имат много по-голямо значение, отколкото засилването на преразпределителната роля на държавата и нарастването на държавната намеса. При фирмената конкуренция България остава на същата позиция както през миналата година - 83-та.

img_7394.jpg снимки Вяра Йовева

Фирмената конкурентностособност се определя от два основни фактора - качество на бизнеса и ефективност на стратегиите. По-качествените стратегии изискват по-добра работа на правителството и компетентна държавна и местна администрация, интензивна конкуренция на пазара, по-модерна инфраструктура, развити научни институции, по квалифицирана работна ръка.
Бизнес средата продължава да се оценява негативно от представителите на фирмите - България заема едва 77 място. Според предприемачите проблемите, свързани с бизнес средата, са недостатъчно ефикасната държавна администрация, корупция, ниско качество на инфраструктурата, ниска квалификация на работната сила и др. По отношение на на фирмените стратегии България е на 98 място. Компаниите имат най-голямо затруднение в липсата на адекватна политика за квалификация и преквалификация на човешките ресурси, неефективен маркетинг и отсъствие на адекватна политика за закупуване и внедряване на съвременни технологии. Тези няколко проблема водят до и до по-ниска конкурентноспособност на българските фирми.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5391 |31.10.2007 България е на 79 място по конкурентноспособност . 1| 5586 |24.10.2007 България и Румъния са с най-бързо растящите пазари на недвижими имоти . 1| 5371 |10.10.2007 Човекът е човек, когато е на път? Не и в България! . 1| 5894 |24.09.2007 Близо 4 млн. туристи са посетили България от началото на годината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads