Реклама / Ads
10| 5649 |03.08.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

България губи близо 2,5 млрд. евро европейски средства?

.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева Източник: Булфото
България е изправена пред риска да не може да усвои голяма част от близо 2,5 млрд. евро европейски средства за нова инфраструктура в периода 2014 - 2020 година.
 

Това съобщиха за БНТ от министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Притеснението идва след решението на Конституционния съд, който прие аргументите на омбудсмана Константин Пенчев срещу промените в Закона за устройство на територията, които дават възможност да се започне строителство в частна собственост преди да са приключили отчуждителните процедури.

Промените бяха направени, за да може да се ускори строежа на нова инфраструктура. В мотивите си Конституционният съд отхвърли поправките в законодателството, тъй като съществува опасност държавата и общините да нарушат неприкосновеността на частната собственост.

Според конституционните съдии, чиито решения не подлежат на обжалване, като правова държава България не може да позволява на когото и да било разпореждане или ползване на чужда собственост против волята на собственика. Въпреки че решението на съда е изправило на нокти институциите, те признават, че то наистина е справедливо.

"Разпоредбите са били въведени в закона, за да се улесни отчуждителната процедура предвид многото собственици на терените - това е ясно за всички. Това разбира се е правото на всеки собственик да бъде уведомен, да бъде обезщетен - това аз не го оспорвам", коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева. Затова Терзиева е възложила на юристите на министерството през август и септември да представят предложения за поправки в законодателството. Целта е да се облекчат и ускорят процедурите по отчуждаване и обезщетение на собствениците на земите, където ще се строи нова инфраструктура и пътища.

"В противен случай не знам как ще вървим със строителството оттук нататък. Със сигурност ще има забавяне. Представете си следващият програмен период, който ще бъде може би някъде около 2 млрд. - 2,5 млрд. предвиждаме за пътно строителство, значи представете си каква заплаха има реално", добави още министър Терзиева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6571 |26.07.2013 Зърненият бранш очаква загуби заради ниските цени . 11| 6127 |15.07.2013 Стив Ханке: България има проблем с марката, с образа . 2| 6171 |29.06.2013 Чуждите бизнесмени уплашени от обстановката в България . 9| 8836 |20.06.2013 Кр. Петков: България е в ликвидна криза от няколко дни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads