Реклама / Ads
1| 5312 |15.10.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

България и Китай стоплят бизнес връзките

.
БГНЕС
Заместник-министърът на търговията на Китай Чон Чуан прикани българските компании да посетят неговата страна, за да открият нови възможности за инвестиции и сътрудничество.
 

Чон Чуан отправи поканата си по време на българо-китайски бизнес форум, организиран в рамките на официалното посещение на заместник-председателя на Китай Си Цзинпин у нас, в който участват 130 китайски фирми и над 200 български компании.

Възможностите за разширяване на сътрудничеството в областта на икономиката, търговията и стимулирането на контактите между бизнеса от двете страни са били основните теми по време на срещата между заместник-председателят на КНР Си Дзинпин и министър председателят Бойко Борисов. България е прекрасно място за инвестиции, а китайските фирми могат да ползват страната ни като мост към пазара на Европейския съюз, подчерта премиерът Бойко Борисов пред Си Дзинпин. Той увери госта, че правителството ще помага на китайския бизнес в България. Едва ли има по-подходящ момент за китайските инвеститори да стъпят в България и да навлязат на европейския пазар, каза още министър-председателят и прикани китайския бизнес да инвестира в сектори като енергетиката, изграждането на индустриални зони, туризъм, земеделие и винопроизводство.

Засилването на търговско-икономическите отношения с България за нас е много важно и Китай ще насърчава мощното навлизане на български фирми на китайския пазар, посочи пред българския премиер заместник-председателят на КНР. Той допълни, че Китай ще търси нови области на сътрудничество, а двете държави трябва да използват предимствата си пред инвеститорите, особено в областта на земеделието, туризма и винарския бранш.

По данни на китайската статистика, стокообменът за 2008 г. между двете държави е бил 1.328 млрд. долара, което е ръст с 36.8 на сто спрямо 2007 г. и 14 пъти повече от 2000 г. Двустранните инвестиции се задълбочават, отбеляза Чон Чуан.

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов заяви, че България отдава голямо значение на развитието на търговско-икономическите връзки между двете държави. Той изрази надежда България да бъде включена в дългосрочните планове за развитие и инвестиции на китайските компании. Маринов каза, че по преценка на българската страна двустранното сътрудничество е на добро ниво, но има потенциал за неговото развитие и стимулиране.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4819 |12.10.2009 Бизнесът заложи на професионализма в битката с кризата . 0| 6350 |07.10.2009 Модно шоу обявява революция в туристическия бизнес . 2| 5306 |06.10.2009 България - стратегически износител на охлюви . 9| 6783 |28.09.2009 Търсят най-добрия град за живеене в България?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads