Реклама / Ads
3| 5559 |25.01.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

България и Румъния все по-далеч от Шенген?

.
Европейския съвет е отказал да предостави на Европарламента резултатите от последните проверки за готовността на страната ни за Шенген. Отказът бе мотивиран с това, че последните проверки са неокончателни и конфиденциални.
 

Това съобщиха за БНР евродепутати от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Днес следобед предстои обсъждане за присъединяването на двете страни към Шенгенската зона. Докладчикът за влизането на България и Румъния в Шенген – евродепутатът от Португалия Карлос Коельо, обяви, че е бил допуснат да прочете докладите, но без да може да прави копия или дори да си води бележки. Колегите му от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи обаче не са имали дори и тази възможност и според Коельо това прави днешното обсъждане по темата много трудно.

"В момента нямаме никаква информация от Съвета. Не мога да разбера какъв е проблемът да ни бъде дадена информацията, която ни е нужна, за да направим своята оценка на ситуацията. Европейският парламент има право да се запознае с документите за готовността - без тях няма как да излезем с позиция", каза Коельо.

Карлос Коельо очаква днес колегите му да решат как да процедират при тези обстоятелства, а също и как и в какви срокове той самият да подготви поредния си доклад по темата.

Според него парламентът трябва да даде зелена светлина за влизането на България и Румъния, а скептичните държави – като Франция и Германия, да решат сами как да гласуват на финалната фаза в Съвета.

"Мисля, че е справедливо да позволим на хората от България и Румъния да се присъединят към Шенгенската зона – те очакват това, откакто влязоха в ЕС. Всяка страна-членка може да гласува както иска на финалния етап, но според мен изявленията, които идват от тези страни, не трябва да влияят на парламентарната процедура по одобрение на влизането на България и Румъния в Шенген”, подчерта той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5788 |24.01.2011 Русия: България играе двойна игра на енергийния фронт . 4| 5171 |01.01.2011 България в топ 10 за туризъм през 2011 г. . 6| 6158 |22.12.2010 България ще изнася ток за Ливан? . 9| 6528 |21.12.2010 Борисов: "Тракия" е на България, не за двора ми в Банкя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads