Реклама / Ads
8| 12252 |27.01.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Учени в Давос: Време е да се премине към 4-дневна работна седмица

.
Време е светът да премине към 4-дневна работна седмица. Намаляването на работната седмица ще донесе на фирмите и компаниите само полза. Ползите ще са и за служителите. Това бе категоричното мнение на световни експерти по време на Световния икономически форум в Давос.
 

Досегашните експерименти доказват, че при намалена работна седмица хората се мобилизират по-добре, концентрират се в работата и изпълняват прилежно служебните си задължения. Креативността им се увеличава двойно, стават и по-лоялни към работодателя или организацията, където работят. Това заяви известният психолог от водещата Уортънска школа за бизнес към Пенсилванския университет в САЩ Адам Грант.

 

Германският икономист и историк Рутгер Брегман напълно потвърди това становище. Той цитира известни икономисти, социолози и философи, които от десетилетия доказват, че пътя към усъвършенстване на бизнеса и свободното време на хората е съкращаването на работния ден и седмица. Според тях ситуацията диктува подобна промяна още от края на 70-те години на ХХ век. Страхотен пример в това отношение е Хенри Форд, който още през 20-те и 30-те години съкратил работните часове на своите работници и служители от 60-часова седмица на 40 часа. Производителността се повишила видимо, също и качеството.

 

Данни на ООН също показват, че колкото по-дълго хората работят, толкова по-ниска е рентабилността, спадат мотивацията и настроението.

 

Статистиката показва също, че в Южна Корея и Мексико, където служители и работници са с най-много работни часове в седмицата от 36-те най-развити страни в света, резултатите далече не съвпадат с очакванията. Вече много фирми и корпорации са започнали да съкращават часовете за работа за сметка на почивката.

 

4-дневната работна седмица не е утопия, нито експеримент, а научно обоснован и доказан начин за подобряване на работата  живота на хората, смятат участници в срещата в Давос.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4492 |12.07.2018 ЧЕЗ ЕЛЕКТРО осигурява подарък за всеки, регистрирал се за електронна фактура по време на RUN GREEN . 0| 5485 |12.05.2018 Превозвачите ще протестират по време на срещата в София за Западните Балкани . 10| 5611 |31.01.2018 Русия използва в Сирия 215 съвременни видове въоръжения . 8| 10759 |22.11.2017 Експертът Г. Касчиев: В доклада на учените от БАН за АЕЦ „Белене” има абсурдни неща

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads