Реклама / Ads
16| 6107 |17.05.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дянков и ГЕРБ умуват по казуса "Христина Митрева"

.
Симеон Дянков
Финансовият министър Симеон Дянков ще запознае депутатите от ГЕРБ с казуса „Христина Митрева” и за разговорите, които двамата са провели вчера, съобщи БТА, цитирайки финансовото министерство.
 
Според депутати от управляващата партия е възможно вицепремиерът да поиска подкрепата им в случай, че правителството реши да освободи шефката на Националния осигурителен институт.

По закон директорът на НОИ се освобождава и назначава от парламента, но по предложение на изпълнителната власт.

„Ако ни предложат, ще я освободим”, каза в края на миналата седмица шефът на групата на ГЕРБ Красимир Велчев.

Припомняме, че напрежението около шефката на НОИ се появи след като стана ясно, че е завишила очакванията за приходите в института. Заради това премиерът Бойко Борисов поиска Митрева да се пенсионира. В понеделник обаче стана ясно, че тя няма да го направи. Осигурителният институт разпространи съобщение, в което обясни, че пенсионирането е лично решение, и ако Митрева го вземе, то тя ще си подаде молба.

По закон дори и да депозира молба за пенсиониране в парламента, депутатите отново трябва да излязат с решение.

След отказа на Митрева да излезе в пенсия в понеделник, тя и Дянков разговаряха във финансовото ведомство.

Двамата са обсъдили методиката, използвана от НОИ, за изготвянето на приходите, които трябва да бъдат събрани в бюджета на ДОО.

Бюджетът на ДОО не се прави по собствени идеи, коментираха вчера от НОИ.

Според процедурата финансовото министерство изплаща заложеното в макрорамката на държавния бюджет, тъй като бюджетът на ДОО е част от него.

След това експертите на осигурителния институт изготвят проект на бюджет на ДОО, който се съгласува с НАП, приема се от Надзорния съвет на НОИ, после от Министерския съвет, а след това от бюджетна комисия и на първо и второ четене от парламента, уточниха от НОИ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5223 |13.05.2011 Дянков „поряза” Т.Младенов заради пенсиите . 12| 5161 |21.04.2011 Дянков: Скок на минималната заплата е “следващ въпрос” . 3| 4798 |19.04.2011 Тютюнопроизводителите и Дянков си стиснаха ръцете . 4| 5631 |17.04.2011 С. Дянков: В сделката за Белене защитаваме българските интереси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads