Реклама / Ads
4| 5162 |03.11.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дянков представи новите стари мерки за следвашите 100 дни

.
Симеон Дянков Източник: Вяра Йовева
Новите мерки за справяне с кризата напълно съвпадат с обещанията, които ГЕРБ направи в началото на мандата си.
 

Вижте всички 10 точки, които бяха представени днес от финансовия министър Симеон Дянков.

1. Балансиран бюджет за 2009 и 2010 г. "Ефектът от това ще бъде запазване на валутния борд до влизане в еврозоната.", коментира Дянков.
2. Борба с нелегалния бизнес и контрабандата, за което основна роля имат митниците, при които напоследък се увеличава събираемостта на акцизите.

3. Реформа на държавната администрация, така че някои функции като одитните и усвояването на средствата от ЕС да се засилят, а други - да отпаднат.

4.Ще има и промени в управлението на държавната собственост, така че от една страна държавата по-добре да управлява активите си и да получава по-високи доходи, а от друга страна да няма конфликт на интереси. "Една от радикалните идеи е да се създаде агенция за държавна собственост, в която да влизат миноритарните дялове от недвижимата собственост на държавата, като е възможно да влизат и част от мажоритарните дялове.", каза още Дянков.

5. Повишаване на прозрачността при провеждане на тръжни конкурсни процедури. Дянков вижда осъществяването на тази мярка чрез разширяване на правомощията на Сметната палата, така че тя да проверява извършените концесионни или приватизационни сделки.

6. Промени в закона за обществените поръчки, с които финалист в даден конкурс да бъде не само една фирма.

7. Агенцията за следприватизационен контрол, която според Дянков работи неефективно, да се слее с Агенцията за приватизация или с друго ведомство.

8. Промяна в данъчното законодателство, с която се създава „златен“ регистър за ДДС, в който да влизат изрядни фирми платци, на които ДДС ще се връща до една седмица.

9. Финансиране на екологични и транспортни инфраструктурни проекти от държавата чрез седем външни заема.

10. Извършване на здравна реформа и подготовка на нов закон за НЗОК.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4979 |03.11.2009 Плащаме парно по старите цени . 4| 5352 |29.10.2009 Дянков внесе “малката пица” в парламента . 3| 5084 |23.10.2009 Дянков отмени регламентирания работен ден за пазаруване . 13| 5143 |19.10.2009 Реформи на валутния борд иска Дянков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads