Реклама / Ads
7| 5308 |19.06.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

US доклад: В България корупция дебне навсякъде

.
Корупцията е неизменна част от условията за правене на бизнес в България и вирее навсякъде - като се почне от катаджиите, които прибират по 5 евро за всяко дребно нарушение, и се стигне до митниците и върховете на държавната администрация.
 
Това пише в доклада “Бизнес в България 2010 - преглед на инвеститори и мениджъри”, публикуван в САЩ. Анализът, който е предназначен за компании, планиращи инвестиции у нас, е подготвен от финансовия консултант Уилям Съливан, стипендиант на фондация “Фулбрайт”. Четивото е крайно критично към българските реалности и вероятно би разколебало всеки, който има намерение да прави бизнес у нас, съобщава в. „Труд”.

Според Съливан в годините след падането на комунистическия режим корупцията и даването на рушвети са се наложили като модел за правене на бизнес в България. Не може да плащаш на някого 800 лева (400 евро) заплата и да очакваш да управлява съвестно еврофондове за 200 млн. евро и да не взема пари под масата, посочва авторът и уточнява, че точно толкова е възнаграждението за съветник на българския премиер.

Като впечатляващи примери за корупцията в България са посочени сагата “Батко и братко”, в която бе замесен бившият шеф на Агенция “Пътна инфраструктура” Веселин Георгиев и делата за източване на програма САПАРД. Специално място е отделено на делото “Николов - Стойков”. В доклада са цитирани и думите на транспортния министър Александър Цветков, според когото в БДЖ е царяло “пълно безобразие” и 127 млн. лева са били източени чрез неизгодни договори само в периода 2007-2009 г.

В анализа е отделено и значително място за създаването на ГЕРБ, която според автора е партия от лидерски тип. Според Съливан за инвеститорите в страната сегашните управляващи са непредвидими и в отношенията им с властта липсва сигурност. Затова международните компании изчаквали да видят какво ще се случи.

В доклада се обръща и особено внимание на лошите пътища, които също били една от причините американските инвеститори да заобикалят България. Според автора ще са необходими поне 20 години, за да се пооправи “оголената инфраструктура”. България изпитвала остра нужда от качествени инвеститори.

Страната още не е излязла от блатото, пише Съливан. Като единственото привлекателно нещо за България като дестинация за инвестиции се посочва наличието на образовани и квалифицирани кадри. И те обаче можело да избягат в чужбина.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4965 |17.06.2010 България замрази руските енергийни проекти? . 8| 4726 |15.06.2010 Форбс: Прави ли завой България от Москва към Вашингтон? . 0| 5014 |14.06.2010 Рекламираме България на ЕКСПО 2010 в Китай . 14| 5775 |12.06.2010 Външният зам.-министър: "Набуко" е приоритет на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads