Реклама / Ads
0| 5011 |14.06.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Рекламираме България на ЕКСПО 2010 в Китай

.
С церемония по издигане на националните флагове на Китайската Народна Република и на Република България бе открит Националния ден на страната ни на Световното изложение ЕКСПО 2010 в Шанхай, съобщават от пресцентъра на МИЕТ.
 

На събитието присъства министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който е и национален генерален комисар на българското участие и Джао Вън – зам.-кмет на Шанхай.

ЕКСПО 2010 в Китай е най-мащабният панаир в света. То се провежда от 1 април до 31 октомври под мотото "По-съвършен град, по-добър живот". Наричано от медиите "Икономическата Олимпиада", изложението събира на едно място постиженията на 192 държави и 50 международни организации в областта на индустрията, науката, технологиите, културата и очаква над 70 милиона посетители. Повече от 500 000 посетители очакват на днешния ден организаторите.

Тазгодишното изложение в Шанхай е най-мащабното изложение, провеждано досега. Площта му е два пъти по-голяма от площта на Монако и 20 пъти по-голяма от площта на предишното изложение в испанския град Сарагоса (през 2008 година). За изложбена площ са отделени 5,3 квадратни километра край двата бряга на река Хуанпу. След закриването му, тя ще се превърне в първия "зелен дроб" на Шанхай - като парк и залесена площ. "За първи път акцент в изложението е "Зелената тема" и експозицията се саморекламира като първото екологично и "зелено" ЕКСПО. Като част от съоръженията е построена най-голямата слънчева електроцентрала в Китай, а за транспорт се предлагат превозни средства с нулеви емисии на вредни газове.

България, която традиционно участва на международните изложения ЕКСПО - в Сарагоса ЕКСПО 2008, ЕКСПО 2005 в Аичи, Япония, ЕКСПО 2000 в Хановер и ЕКСПО 1998 в Лисабон, е представена от  щанд е с площ от 324 кв. метра. Той се намира в Зона С на общия Европейски павилион. Темата на представянето ни е "Град със споделено наследство".

Участието ни ЕКСПО 2010 е финансирано с 2 231 650 лв, от които 1 321 650 лв. от бюджета на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и 910 хил. лв. допълнителна финансова помощ от китайската страна. Подготовката, организацията и координацията на българското участие се осъществяват от “Международен панаир Пловдив”. Анимацията за Деня на България на панаира е поверена на ансамбъл “Тракия”.

Основен акцент в разговорите му министър Трайков и Джао Вън, зам.-кмет на Шанхай бе туризмът и ролята на този отрасъл за разширяване на двустранните отношения. Извън традиционните зимен и морски туризъм, министър Трайков подчерта възможностите, които предоставя древното културно-историческо наследство на България, богатството на топли минерални извори, потенциала на винения, спортния, кулинарния туризъм.

"Туризмът не е просто индустрия, той е изживяване, което ние искаме да предлагаме по най-атрактивния за туристите начин", подчерта още министър Трайков.

Той се подписа в почетната книга на ЕСКПО 2010 като ръководител на българската делегация и в книгата на павилиона на Китай.

В рамките на визитата си в Китай министър Трайков ще подпише Меморандум за сътрудничество между Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на Р България и Департамента по търговия на провинция Джъдзян.

Предвидени са срещи с Джао Хунджу – партиен секретар на провинция Джъдзян и председател на Събранието на народните представители, с министъра на търговията Чен Джъмин, със зам.-генералния секретар на Шанхайския общински съвет д-р Ша Хайлин и други.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5773 |12.06.2010 Външният зам.-министър: "Набуко" е приоритет на България . 0| 5847 |11.06.2010 България сред първенците по чисти плажове и води . 3| 4980 |10.06.2010 България сред най-застрашените от кризата . 12| 7386 |09.06.2010 Л. Христов: Кредитите в България са менте

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads