Реклама / Ads
3| 6613 |16.02.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Домати като грозде представят на изложение в Пловдив

.
Пловдивски панаир
Нов сорт нетрадиционни домати е разработил Институтът по зеленчукови култури "Марица". Те са с овални плодове като грозде, изключително вкусни, богати на витамин С и ликопин, който предпазва от рак и стареене.
 

Това е една от 48-те новости, които ще бъдат показани на Международната селскостопанска изложба АГРА 2010. Тя ще се проведе от 23 до 27 февруари в Международен панаир Пловдив с участието на фирми от 18 държави, съобщиха от панаира.

Световните новости са девет, европейските – шест, а новите за българския пазар изделия – 33. Модерната тенденция за налагане на биопродукти е представена мащабно на АГРА 2010. Предлаганите доскоро изкуствени торове и препарати за стимулиране на растежа на растения и животни вече са заменени от методи, копиращи природните.

Наши научни институти се представят с нови сортове плодове, зеленчуци и зърнени култури, които зреят по-рано и дават по-високи добиви по естествен път. Сред световните новости е първият български сорт нектарина „Гергана“, селектиран от Института по овощарство в Пловдив. Плодовете узряват още в началото на юли, те са едри и с малка костилка.

За първи път излизат на европейския пазар високопродуктивните сортове ечемик на Института по земеделие в Карнобат. Те са устойчиви на студ и болести, с подобрени качества за производство на бира.

Петкратно възвръщане на инвестициите гарантира бързорастящият дървесен вид „Пауловния“, който е една от европейските новости на АГРА 2010. Той идва от Китай, развива се изключително бързо, дава висококачествена дървесина, използва се за производство на биомаса, биогорива, фуражи. Дърветата се размножават по метода „ин витро“ и живеят 70 години.

Много от новостите, които ще покажат изложителите на АГРА 2010, са оринтирани към "по-интелигентно" производство в сферата на животновъдството и растениевъдството и съобразени с модерните стандарти. Например, системата за педикюр на крави подобрява комфорта и здравословното състояние на животните. Тя представлява гумена пътека с абразивно покритие, което не наранява копитата. Друга новост – еластичният каучуков праг за предните карака на кравите, позволява те да се чувстват по-комфортно в боксовете за свободно отглеждане.

Част от „интелигентните“ решения са специалните осветителни тела за активизиране на фотосинтеза и на добива на месо и мляко по естествен път. Те могат да се програмират за нуждите на всяко конкретно растение и животно.

Необходимостта бързо да бъдат възстановени ерозирали терени е накарало учените от Института по почвознание „Н. Пушкаров“ да разработят естествени геокомпозити за затревяване. В тях се комбинират борови иглички, тор, торф, тревни смески. Подходящи са за озеленяването на паркове, стадиони, голфигрища, ски писти и туристически обекти.

Изделията, демонстрирани на АГРА 2010, ще се състезават в Конкурса за иновации, който Международен панаир-Пловдив организира за втори път. Председател на журито от експерти ще бъде заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4706 |08.10.2009 Уебизложение събра у нас експерти от цял свят . 0| 6044 |24.06.2009 Свети Влас за четвърти пореден път домакин на яхтено изложение . 1| 12348 |22.05.2009 Производители на яхти събра изложение във Варна . 16| 6269 |08.04.2009 Стартира международното изложение "Културен туризъм"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads