Реклама / Ads
19| 10194 |23.10.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Експертът Хр. Казанджиев: Целият проект ”Балкански поток” се контролира от Русия

.
Христо Казанджиев Източник: БГНЕС
Без съмнение целият проект ”Балкански поток” се контролира от Русия, респективно от ”Газпром”. Това коментира в предаването ”Денят с Веселин Дремджиев” по ТV+ и TV1 Христо Казанджиев, енергиен експерт в Българския енергиен и минен форум.
 

Мениджмънтът на официалния изпълнител на проекта - саудитския консорциум Arkad, вече е изцяло поет от руски граждани, посочи експертът.


Той коментира, че проектът не включва възможност за газифициране на градове от Северна България.

 

"Малко известно е, че проектът на газопровода от компресорна станция "Лозенец" до сръбската граница е класически транзитен газопровод и от него няма възможност за присъединяване на крайдунавските градове. За съжаление надеждите на Северозападна България за газификация от този газопровод няма да се сбъднат, въпреки че по думите на правителството това е разширение на газопреносната мрежа.

 

Междувременно намеренията на България да свърже газопровода с газохранилището в Чирен са отклонени от руснаците и те са отказали това да се случи. Онова, което се цели, е газпроводът да бъде изцяло под контрола на Русия", заяви Казанджиев.


Според него САЩ имат желание да постигнат контрол над проекта "Балкански поток", а не да го спрат. "Сама по себе си техническата инфраструктура, която в момента се реализира, може да изиграе изключително важна роля за диверсификация на доставките на природен газ за цяла Югоизточна Европа. В много голяма степен "Балкански поток" отговаря на "Набуко-Запад" и може да се използва за доставки на неруски природен газ. Ключова за това е позицията на Турция, през която би могло да започнат и доставки на газ от Азарбейджан", коментира Казанджиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 8586 |18.10.2020 Експертът Николай Костов: Пускаме ваксините против грип от понеделник . 15| 10263 |17.09.2020 Проф. Христина Вучева: Целият народ плаща цената на дълга . 37| 13387 |23.06.2020 Експертът Георги Котев: АЕЦ ”Белене” е обречена да гръмне през нашите джобове . 6| 12052 |10.06.2020 Експертът Еленко Божков за Фрог: Незабавна оставка на министър Т. Петкова заради цената на топлинната енергия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads