Реклама / Ads
3| 10942 |09.06.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Газ – новата “голяма игра” в Европа

.
Експерти Източник: BBC
ВВС цитира експерти, според които конфликтите с газта могат да доведат до втора Студена война.
 
Руският енергиен гигант Газпром, който контролира най-големия резерв от природен газ в света отправи недвусмислено предупреждение към ЕС, а именно да реши дали все още иска газови доставки от Русия. “Само три държави могат да бъдат дългосрочни източници на газ – Русия, Иран и емирство Катар. Така че нямате избор, освен да работите с тези доставчици,” заяви зам.-директорът на Газпром Александър Медведев в интервю за ВВС, предупреждавайки, че Европа е на кръстопът. “Ако Европа не иска нашия газ, ще го продадем на друг.” Една-четвърт от газовите доставки в Европа идват от Русия. Седем страни-членки на ЕС са изцяло зависими от руски газ.
Промяна на нагласите (към Русия)
България пострада най-много от всички страни по време на газовата криза миналата зима. “Мислехме, че сме в добри отношения с Русия и че ще имаме газ независимо от техния конфликт с Украйна,” споделя радио водещия Драгомир Симеонов. “Вярвахме, че Русия ще ни защити.” Още повече, кризата се разрази малко след като България поднови договора за доставки с Газпром, което доведе до драстично увеличение на цените. Газопроводите Северен и Южен поток, които Газпром има за цел да построи ще струват поне 20 милиарда щ.д., въпреки че печалбата на компанията намаля значително след понижението на цените на газта. Северен поток ще минава през Балтийско море към Германия, а Южен поток – през Черно Море и България към Италия. Според Медведев руския дял от газовия пазар в ЕС ще достигне 33% до 2020 г. поради “нарастващо търсене и изчерпване на местни хранилища.”
Газовото “оръжие”
Според служители на Газпром проектът Северен поток ще бъде завършен през 2011 г. Харвардският професор и експерт по енергийни въпроси Маршал Голдман е убеден, че Европа не осъзнава опасната ситуация, в която навлиза, особено като се има предвид, че Газпром е държавно предприятие обвързано с руското правителство. “Русия използва газта като политическо оръжие, което, бих казал, е по-мощно от ядреното им оръжие през Студената война,” алармира той. “Всички държави, на чиято територия минават руски газопроводи остават на милостта на Русия.” Европа вече е разединена от ловката политика на Москва. Страни като Германия, които са подписали мащабни споразумения с Русия избягват чувствителните политически теми с Москва. Консорциумът, който строи Северен поток включва големи немски и холандски енергийни фирми, а бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер е ръководител на Съвета на акционерите. Проектът има известна подкрепа от страна на ЕК. Южен поток е много по-проблемен. Очаква се да “навлезе” в сърцето на Европа през 2015 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8850 |10.02.2009 Заложните къщи приемат с насмешка новата наредба за дейността им . 2| 5470 |10.07.2007 TUI Travel обяви новата си структура . 1| 6710 |13.06.2007 Аквапарковете - новата страст на паралиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads