Реклама / Ads
1| 6711 |13.06.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Аквапарковете - новата страст на паралиите

.
През последните 3-4 години аквапарковете вече навлязоха и у нас. Страната постепенно започва да догонва световните тенденции в развлекателния бизнес. По морето се появиха няколко такива съоръжения. Има проекти за изграждането им и във вътрешността на страната.
 

Даниела Георгиева 

slides.jpg Така атрактивните по цял свят аквапаркове не подминаха и нашата страна. В България вече има изградени няколка такива съоръжения. През 2003 г. отвориха врати два водни парка в близост до големите черноморски курорти Слънчев бряг и Златни пясъци. От миналата година заработи и трети воден комплекс пак край морето. Тогава аквапарк се появи и в Благоевград. Има и редица проекти, предвиждащи изграждането на още такива развлекателни водни центрове.

За този сезон вече аквапарковете отвориха врати. Най-честите посетители са тийнеджърите и децата, но пък и родителите се възползват от екстремните пързалки и други атракции. Входната цена е между 25-50 лева на човек. Има и отстъпки за деца.

Огромен дракон посреща гостите в Акваполис. Този парк е първият в България, изграден в уникален мавритано-средиземноморски стил. Това е една от 23-те водни атракции в специалната зона. Дивата река, по която посетителите се спускат с рингове, е сред любимите екстремни съоръжения на посетителите. В парка има пързалка, наречена Ниагара, по която също спускането става с рингове, като се преминава през бабуни с максимална скорост от 50 км/ч. Любителите на екшъна предпочитат Черната дупка. В нея те се спускат, преминавайки през неочаквани завои, проблясват на места с пулсиращи светлини. Четирипистовата пързалка - Слалом е голямо забавление за група приятели, които са предизвикани да се състезават. Най-вълнуващото преживяване в Акваполис е високоскоростната пързалка тип Камикадзе. Тя е за хора със силни усещания. Изстрелването от нея става от платформа на височина 18 метра с максимална скорост от 60 км/ч. Над 30 спасители наблюдават гостите в Акваполиса. По част от атракционите гостите летят със 75 км/ч. По тази причина в Акваполиса не е изграден и басейн с изкуствени вълни. Според статистиката на аквапарковете в света най-много контузии стават именно на това съоръжение. Акваполисът в Златни пясъци е създаден по подобие на този в Майорка. Комплексът на Варна има елементи и от водните съоръжения в Европа, Азия и Дубай. Водата тук минава във всеки момент през 10 нива на филтрация. 

"Екшън аквапарк" в Слънчев бряг е на площ 24 000 кв. м, но разполага с 13 различни водни съоръжения. Спускането по "Туистър" завърта света на 360 градуса. Почти като на море ще се почувствате в басейна с вълните. След като наобиколите всички видове пързалки, можете да отдъхнете върху "Ленивата река". "Аква парадайз", който отвори врати миналото лято в Несебър, е с площ 30 000 кв. м, а атракциите са повече от 20. Една от най-интересните е пързалката "Цунами". Супер изживяване е скачането от високо в огромна пързалка, която като гигантските вълни ви носи нагоре надолу по стените. "Лампата на Аладин" е затворена тръба, подобна на пързалките свободно падане. За безопасността на туристите и в трите комплекса се грижат 150-200 души персонал. В тези паркове всяко лято стотици хиляди посетители намират отдих, приятни емоции и екстремни преживявания, чрез които именно се отървават от стреса в ежедневието.

В световен мащаб съществуват около 1000 увеселителни паркове, като само тези в Америка генерират над 300 милиона посещения годишно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2558 |24.04.2024 Агенцията по храните с масови проверки в Билла, Лидл, Кауфланд и пазарите за козунаци, яйца и агнешко за Великден . 0| 45312 |23.04.2024 Здравната каса с нова услуга. Кой ще може да се възползва? . 2| 4718 |21.04.2024 Гръцкото правителство нареди да се свалят цените на великденските стоки . 3| 2884 |20.04.2024 Експерт: Чакането по границите оскъпява стоките в магазините с 15-18%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads