Реклама / Ads
22| 5777 |13.02.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Георги Гергов три години лишава държавата от дивиденти

.
Решението на Общото събрание на акционерите на Международен панаир – Пловдив, да реинвестира цялата печалба за 2008 г. е незаконно, твърдят юристи.
 

На заем от Bulgaria NEWS

Общото събрание на акционерите на Пловдивския панаир приключи със скандално решение.Като противозаконна може да бъде окачествена т.2, в която се описва решението на акционерите да не изплащат дивидент на мажоритарния собственик държавата (https://www.bulgaria-news.bg/bg/news/read/174). Вместо това, събранието гласува цялата печалба да остане във фонд "Резервен" за допълнителни резерви за подобряване на материалната база и продължаване изпълнението на инвестиционната програма.

"Това е незаконно!", коментира бившият изпълнителен директор на дружеството Йордан Радев. "По закон дружествата, в които държавата е мажоритарен собственик са длъжни да изплащат дивидент от печалбата, съответстващ на дяловете. Това може да бъде променено само с решение на Министерски съвет, а такова не е взимано. Точно обратното, на събранието представителят на Министерството на икономиката и енергетиката е предложил 10% от печалбата да се отчисли за фонд "Резервен", а половината от остатъка да бъде разпределен като дивидент. Другата половина да отиде в "Други резерви", т.е. мениджърите на дружеството щяха да разполагат с 60% от печалбата за изпълнение на инвестиционната програма и подобряване на материалната база.

Държавата е опитала да си гарантира дивидент, но предложението е било отхвърлено

от представителя на "Пълдин туринвест" АД с нелепия аргумент, че на този етап държавата няма достатъчно средства в бюджета, за да инвестира в еднакво съотношение с частния акционер и това ще стопира инвестиционния процес.

А истината е, че точно частният акционер не е вкарал в дружеството нито лев от обещаните милиони, записани в Стратегията за развитие на панаира през 2006 г.. Според тази стратегия, до 2010 г. "Пълдин туринвест" трябва да инвестира собствени 16 милиона за 4 години, но досега единствено реинвестира печалбата на дружеството. Ситуацията е абсурдна - до 2006 година държавата е получавала целия дивидент, а след това нито стотинка!"

След днешното решение на общото събрание миноритарният собственик ще може да прави буквално каквото си поиска, защото 5-членният Съвет на директорите е доминиран от хората на Георги Гергов. От стария Съвет е освободена Корнелия Нинова, бивш заместник-министър на икономиката и e отхвърлено предложението на представителя на МИЕ да бъде избрана Ива Герасимова от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП). Вместо това, Паулина Търновалийска, съпругата на шефа на пловдивското подразделение на НАП Георги Търновалийски остава в съвета.

"На фона на всичко това крайно лицемерно звучи обяснението, че Ива Герасимова не може да бъде член на Съвета на директорите, защото това щяло да бъде пречка Панаирът да участва в обществени поръчки, възложени от ИАНМСП!" - казва Йордан Радев, най-успешният изпълнителен директор на Панаира. "Избирането на Красимир Янков също буди недоумение, защото досега МИЕ беше представлявано от заместник- министър. Началникът на политическия кабинет е политическа, а не експертна длъжност. Съвсем скоро, след изборите, Янков ще остане член на Съвета на директорите само като физическо лице. Може да се предположи, че е той е изпратен там, за да изпълнява послушно решенията на сегашните си шефове, дори когато те вече няма да са в министерството."
Bulgaria-News се свърза с авторитетни юристи и те потвърдиха мнението на Йордан Радев. Нещо повече, според тях

g_gergovtyrizum_1.jpg снимки Вяра Йовева

широко разгласеното от Георги Гергов изкупуване на акции от миноритарни собственици в края на миналата година е "недовършен опит за летене".

Никаква промяна не е вписана в съдебните регистри, а "Международен панаир - Пловдив" АД запазва спецификата и привилегиите на държавно дружество. Само дето мажоритарният собственик за трета поредна година, откакто Георги Гергов влезе в панаирното градче, не получава нито лев от печалбата. Дори одиторският доклад за 2007 г. още не е приет, а събанието избира одитен комитет за доклада за 2008 година.
 
Георги Гергов стана член на Националния съвет на БСП на последния конгрес на партията

през 2008 година. Той беше включен в "председателската квота" на Сергей Станишев и за избирането му делегатите не са гласували. Георги Гергов демонстрира охотливо близкото си приятелство с президентската двойка Георги и Зорка Първанови и с бившия вътрешен министър Румен Петков.
Преди местните избори през 2007 г. пловдивската организация на НДСВ под натиска на Милен Велчев, заместник-председател на НДСВ, взе решение да издигне кандидатурата на Гергов за кмет на Пловдив.
Дни по-късно, изправени пред царственото мълчаливо неодобрение на Симеон Сакскобурготски, оттеглиха кандидатурата му. Хотелиерът реши да се кандидатира като независим, но когато стана ясно, че ще събере не повече от половин процент гласове, окончателно се отказа.
След това Гергов се вживя в ролята на кмет на туризма и опита да „обедини" бранша в Национална конфедерация, но най-големите сдружения отказаха да влязат в нея.  В компанията на млекари, месари и регионални туристически дружества дори самият Гергов се почувства некомфортно и дейността на новото обединение замря преди изобщо да е започвала.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4708 |15.01.2009 Продажбите на коли в Европа най-ниските от 15 години . 3| 5473 |07.01.2009 Наемите на апартаменти в САЩ падат за първи път от пет години насам . 8| 5411 |21.12.2008 Спират багерите в Пампорово за 5 години . 0| 5519 |19.12.2008 Осъдиха на 10 години затвор основателя на империята Parmalat

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads