Реклама / Ads
0| 19293 |30.03.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Германският газов код “червено”: Какво значи това?

.
Най-голямата икономика в Европа обяви план за извънредни ситуации що се отнася до управлението на газовите доставки. В сряда Германия предприе този безпрецедентен ход, който може да доведе до режим на газа, ако прекъснат или напълно спрат доставките на синьо гориво от Русия. Какво значи това?
 

Съобщението е най-ясният знак досега, че Европейският съюз се готви сериозно да се откъсне от хватката на руската енергетика, след като Владимир Путин поиска Европа и САЩ да плащат за износа на газ в рубли. Това искане, което беше отхвърлено от страните от Г-7, е отмъщение за Запада, който наложи осакатяващи санкции на Русия заради инвазията в Украйна.

 

Не е ясно кога точно плащането на газ в рубли ще влезе в сила. План за това обаче ще бъде обявен на 31 март, а мярката се отнася до всички “неприятелски за Кремъл държави”. Става дума за държавите, които наложиха санкции на Русия заради войната в Украйна. Това засяга както Германия, така и други държави в Европа, които до този момент купуваха газ в долари. 

 

Министърът на икономиката Роберт Хабек категорично отхвърли искането на Кремъл и заяви, че договорите ще бъдат изпълнени при сегашните условия. Най-големите немски клиенти в Русия са Uniper, RWE и VNG на EnBW, които имат дългосрочни договори. Те не са коментирали въпроси за индивидуална подготовка за справяне с проблеми в газоснабдяването.

 

Какъв е планът на Германия?

 

Три са степените на Извънредната ситуация с газа. Първият етап, който бе задействан днес, се прилага, когато има индикации, че може да има извънредна ситуация при доставките на газ.

 

Второто ниво означава тревога, когато е налице прекъсване на доставките или изключително голямо търсене засяга нормалния баланс. Все още обаче може да има корекция без намеса.

 

Третото ниво е извънредно положение и се активира, когато пазарните мерки не могат да отговорят на недостига. На това ниво мрежовият регулатор, Bundesnetzagentur, е призован да реши как ще бъдат разпределени съществуващите петролни резерви в страната.

 

А ако няма достатъчно запаси? 

 

Ако Германия не осигури адекватни доставки на газ, индустрията ще бъде ударена първа. Тя представлява 1/4 от германското търсене. Това означава, че индустриалното производство се губи, веригите за доставки се губят. 

 

Домакинствата ще имат предимство пред индустрията, докато болниците, центровете за грижи и други институции от обществения сектор с увреждания ще бъдат последните, засегнати от недостига на газ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5372 |24.02.2022 Осезаем ръст на цените на горивата у нас прогнозира шефът на Българската петролна и газова асоциация . 0| 4370 |04.03.2021 Бедствие е постепенното облекчаване на ограниченията, смята германският бизнес . 61| 22067 |15.07.2020 САЩ със звучен шамар към Борисов - спират газовите проекти у нас . 2| 6143 |29.10.2019 Йордан Караджов и Димитър Бечев: Обещаващо бавно се задвижва машинарията на газовия хъб „Балкан”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads